Schlagervännerna

Historik

Podcasten Schlagervännerna har sitt första ursprung i bloggen "Schlager-Micke", som Mikael Olofsson drev mellan 2007 och 2016. I slutet av 2015 kom Marcus Björkander med idén att Micke borde ha en podcast istället för en blogg, med tanke på hans bakgrund som programledare på diverse P4-stationer runt om i Sverige. Micke gillade idén, men med förbehållet att Marcus skulle vara med och göra podcasten, och vips var podcasten "Schlager-Micke och hans vänner" född. Tanken var att göra ett program per vecka där Micke och Marcus bjöd in någon av alla sina schlagernördiga kamrater som gäst och diskuterade något som rörde Melodifestivalen och/eller Eurovision Song Contest. Den allra första gästen var Patrik Rosell. Podden kunde drivas i princip utan någon budget då Martin Andersson erbjöd sig att lägga upp podden på sin privata webserver, och han hjälpte redan från början till med mycket av det tekniska.

Något som var givet redan från början var att podden skulle innehålla listor gjorda av de deltagande på något till ämnet relaterat tema. Allra först var tanken att alla tre skulle ha varsin topp 10-lista, och att varje program skulle vara ca 20 minuter långt, men det insågs redan i det första programmet att den ekvationen var fullständigt omöjlig att få ihop. Därför fick det bli topp 5-listor, vilket sedan har blivit poddens signum.

"Schlager-Micke och hans vänner" fick en trogen lyssnarskara och efter ett tag uppenbarade sig möjligheterna att ibland ha med gäster som faktiskt på ett eller annat sätt jobbade med eller hade varit inblandade i själva programmen. En uppmärksammad händelse var när självaste Christer Björkman var gäst i avsnitt 26 i januari 2017 och helt oplanerat gick ut i podden och berättade om sina planer för när han hade tänkt att sluta med Melodifestivalen, något som slogs upp som en stor nyhet i många tidningar och andra medier, inte bara i Sverige utan även i utlandet, till och med så långt bort som i Brasilien. 2017 var överhuvudtaget ett händelserikt år för podden, när vi för första gången kunde ackreditera egna utsända till vissa deltävlingar av Melodifestivalen, i form av bland andra Annika Jansson och Håkan Lindstam. När Micke var föräldraledig senare under 2017 drev Marcus podden vidare med hjälp av vikarierande sidekicks, först Patrik Rosell och sedan Sophia Ahlin.

Till den tredje säsongen 2018 var Micke tillbaka i förarsätet och vi inledde med en riktigt stark uppställning av prominenta gäster. I samband med den nu årliga betygsättningen av de kommande Eurovision-låtarna började vi också att lägga upp klipp på YouTube, som Martin stod bakom. Även från Eurovision i Lissabon blev det en del klipp, tack vare våra utsända Josefine Eklöf och Patrik Rosell, där intressanta personer gavs möjligheten att göra sin egen topp 5-lista på något lämpligt tema.

Inför den fjärde säsongen 2019 kände både Micke och Marcus att det började bli för tungrott för två trötta familjefäder att driva podcasten själva, inte minst som Micke hade ytterligare en liten knodd på väg. Därför bestämdes det att för att kunna fortsätta att driva podden behövde vi utöka med fler personer som hjälpte till. Lyckligtvis fanns det ingen brist på begåvade och intresserade personer i vår vänkrets och podden bestod nu av en redaktion på sju personer: Mikael Olofsson, Marcus Björkander, Martin Andersson, Patrik Rosell, Josefine Eklöf, Emil Löfström och Jenny Stengård. Denna injektion av energi visade sig bli ett riktigt lyft för podden och i mars bytte vi namn till "Schlagervännerna" för att bättre spegla den nya ordningen. Vi spelade in vårt första avsnitt med publik och när övriga redaktionen gick på sommarlov tog Emil och Josefine över för att göra sju program på ämnet "refuserade bidrag till Melodifestivalen". Denna från början tänkta miniserie visade sig bli omåttligt populär, växte över alla brädder och Emils och Josefines hårda arbete ledde till flera av poddens mest lyssnade (och längsta) avsnitt någonsin, samt en mängd värdefulla kontakter med allsköns trevliga personer i branschen som bidrog med information och unika demolåtar att spela upp i programmet, samtidigt som lyssnarsiffrorna sköt i höjden.

I april 2023 var det ytterligare dags att injicera lite energi i podden genom att ta in Li Carstensen och Elin Elmby som medarbetare. Li för att i första hand ha hand om Schlagervännernas sociala medier och Elins huvuduppgift är att bygga upp Schlagervännernas YouTube-sida.