Schlagervännerna

Säsong 9 Alla avsnitt

Avsnitt 214: Jenny Modigh Om bortglömda pärlor, nakenbilder och skamlös musiksmak

2024-07-08

Emil och Josefine bjuder hem en av sina bästa vänner Jenny Modigh på lite bubbel och ber henne förbereda en top 5-lista. Det blir ett långt samtal med oerhört många sidospår som leder till såväl felskickade nakenbilder från Eurovisionartister, Tinder-dater som berättar lite för mycket och en viss svettig gubbe som efter lite googlande visar sig vara yngre än den som fällt kommentaren. Vår gäst får dessutom sin top 5-lista ifrågasatt av Josefine som inte riktigt är överens med Jennys smak.

Lyssna Ny

Avsnitt 213: Peppe Andersson Om obskyr musik och lyrik från Melodifestivalens 70-tal, tävlingens utveckling och framtid

2024-06-06

Peppe Andersson är den färgglada tjejen som arbetat stenhårt med Melodifestivalen bakom scenen sedan 2021 och i år även bakom Eurovision i Malmö. Vad har hon att berätta från den andra sidan, hur började hennes fascination för schlager och inte minst obskyr musik från 70-talet och vilket land är hennes favorit i Eurovision? Hon överraskar oss ordentligt med en riktigt kul lista och vi försöker reda ut alla frågetecken som den omges av. Självklart får vi också veta hur det har varit att jobba med Marcus & Martinus och hur de tog sin niondeplacering i Malmö.

Lyssna

Avsnitt 212: Anna-Karin Ratcovich Om Eurovision 2024 från tre helt olika håll

2024-05-21

En vecka har gått sedan Eurovision 2024 avgjordes, vi har börjat återhämta oss och falla in i PED-träsket så vi samlas för att sammanfatta tre väldigt olika upplevelser av samma evenemang. Emil stängde Euroclub, Marcus stängde presscentret och vår vän och lyssnare Anna-Karin stängde munnen efter att ha kommit över chocken att för första gången besöka den här sjuka cirkusen live. Vi får höra varandras historier från en kaotisk vecka i Malmö och vi pratar givetvis också om allt viktigt som hände i och kring själva programmen. Emil har tappat räkningen på hur många radiointervjuer han har gjort för alla möjliga grenar av Sveriges Radio och berättar om stämningen på Israels delegationshotell. Marcus har ingen koll på vilka utländska medier han har medverkat i och har dessutom fått uppleva synen av Aftonbladets krönikör Markus Larsson dansande sig igenom presscentret. Anna-Karin presenterar sig med något så ovanligt som en objektivt sorterad lista över konserter med Eurovision-artister. Och Emil har ringt upp och gjort en intervju med Henrik Olsson, som var ordförande för den svenska Eurovision-juryn i finalen och som inte snålar med transparensen utan glatt berättar allt vi vill veta om årets juryarbete.

Lyssna

Specialavsnitt Analys efter ESC-finalen

2024-05-12

Micke och Jenny analyserar finalen där Jenny var nöjdare än Micke med vinnaren. Dock drar båda, och förmodligen många, en suck av lättnad över att resultatet hade kunnat bli betydligt värre.

Lyssna

Specialavsnitt Dags för finalrepetitioner

2024-05-10

Vi har vårt finalstartfält klart (om inte ett visst bidrag diskas) och bröderna Marcus och Martin får äntligen diskutera årets Eurovision tillsammans efter att på vars ett håll ha tittat på det första genrepet av finalen. Särskilt Martin, som inte har haft möjlighet att uttala sig om årets bidrag förrän nu, passar på att såga ett helgon, hylla en svensk körsångerska och allmänt låta åsikterna flöda. Marcus har redan haft alla chanser i världen att utsätta lyssnarna för sina märkliga åsikter men låter inte det hindra honom att göra det igen. Vi går igenom alla finalens låtar och innehållet.

Lyssna

Specialavsnitt Analys efter andra semifinalen

2024-05-10

Micke och Patrik pratar av sig direkt efter semifinal två. Vi pratar om den stora chocken Lettland, om utfallet i arenan av Israels deltagande, om SVT:s briljanta produktion och mycket mer som vi hinner på drygt elva minuter. Direkt från Malmö Central i lite småregn.

Lyssna

Specialavsnitt Onsdag i Eurovisionbubblan

2024-05-08

Semifinal 1 är avklarad och det känns lite avmätt när vi alla ska ta nya tag för semifinal 2. Inte minst för produktionen, enligt Marcus som har varit och sett det första genrepet för den andra semifinalen. Han har stämt möte utanför arenan med Li, Amanda och Anders, där de två förstnämnda precis ska in och se det andra genrepet, för att prata lite om vad vi har sett hittills och vad vi har att förvänta oss.

Lyssna

Specialavsnitt Analys efter första semifinalen

2024-05-08

Micke och Patrik analyserar den första semifinalen i årets ESC tillsammans med Anders Olsson. Detta efter att de alla tre upplevt tävlingen i Malmö arena där de i första hand fick uppleva artisternas bakdelar.

Lyssna

Specialavsnitt Från presscentret måndag

2024-05-06

Marcus befinner sig i ett ett stökigt pressrum på Eurovision i Malmö och har precis sett det första genrepet för den första semifinalen. Tillsammans med Ben Robertson från podcasten ESC Insight pratar de om vad de precis har sett. Håller manus och programlederi? Håller låtarna? Och håller arenan för den enorma mängden pyroteknik och eld?

Lyssna

Avsnitt 211: Johanna Beijbom Inför Eurovision 2024, del 6

2024-05-02

Jenny och Josefine bjuder in fantastiska körsångerskan Johanna Beijbom för att betygsätta de sista bidragen i årets tävling. Det blir mycket skratt och spännande motiveringar där tyckandet sprider sig i skalan. Inte minst får vi höra intressanta kommentarer från våra lyssnare. I avsnittet får vi också ta del av Inför Eurovision-seriens toppen och botten. Låtarna som betygsätts är från Nederländerna, Belgien, Georgien, Lettland, San Marino, Israel och Frankrike.

Lyssna

Avsnitt 210: Lina Åhman Inför Eurovision 2024, del 5

2024-04-28

I det femte inför Eurovision-avsnittet debuterar Elin som programledare och Li som co-host och att vara med i ett inför Eurovision-avsnitt. Dessutom har vi för första gången med Lina Åhman som gäst i ett Eurovision-avsnitt. Vi diskuterar Schweiz, Österrike, Armenien, Norge, Estland och Italien. Elin går in på olika nationella uttagningar och diskuterar om rätt eller fel låt valdes ut. Två av oss får dessutom berätta om sin favoritlåt i årets startfält. Vad kan vara mer spännande än nörderi i nationella uttagningar och tokhyllning av låtar?

Lyssna

Avsnitt 209: Hanna och Daniel Jelldéus Inför Eurovision 2024, del 4

2024-04-24

I detta avsnitt får Emil och Josefine äran att besöka radiokanalen Pirate Rocks studio för att spela in tillsammans med det gifta paret Hanna och Daniel Jelldéus. Vi träffades under årets melodifestivalturné, då de var management åt bland annat våra favoriter SCARLET och här blir det ett kärt återseende där vi minns tillbaka till en fantastisk turné. Utöver att prata minnen så ger vi oss såklart in på att bedöma ett antal av årets Eurovision-bidrag, närmare bestämt Danmark, Malta, Albanien, Tjeckien, Grekland och Spanien. Häng med och lyssna för att få höra årets favorittippade låtar, eller...

Lyssna

Avsnitt 208: Fredrik Jansson Inför Eurovision 2024, del 3

2024-04-20

Vi är tillbaka och avslutar bedömningen av de bidrag som ska framföras i den första semifinalen av årets Eurovision. Och den här gången går vi verkligen på djupet, för Marcus och Elin har bjudit in poddens kanske mesta gäst Fredrik Jansson för att hjälpa oss att analysera bidragen från Slovenien, Azerbajdzjan, Portugal, Island, Moldavien och Storbritannien djupare än vad de kanske förtjänar. Men visst är det väl så att för att riktigt kunna förstå och uppskatta Eurovision-låtar måste man kunna en del om ackordloopar, azeriska bokstäver, aktuella TikTik-fenomen och kvintcirklar?

Lyssna

Avsnitt 207: Sophia Ahlin Inför Eurovision 2024, del 2

2024-04-11

I det andra avsnittet av Schlagervännernas inför-serie får Emil och Jenny besök av Melodifestivalklubbens ordförande Sophia Ahlin. Det blir heta diskussioner och mycket pladdrande när de sätter betyg. Kan de komma överens när de bedömer bidragen från Litauen, Serbien, Finland, Luxemburg, Australien och Sverige? Vi får även ett hett avslöjande och smakprov på en viss låt i avsnittet där både Emil och Sophia är delaktiga (och även Schlagervännernas Josefine). Under tonerna av låten funderar Jenny på dansmoves som OGAE-medlemmar kan haka på till låten.

Lyssna

Avsnitt 206: Thyra Ölvebring Inför Eurovision 2024, del 1

2024-04-01

Nu är det äntligen dags igen. Vi har letat fram de största tyckarhattarna vi kunde hitta i våra respektive garderober och kastar siffror omkring oss som om vi fick betalt för det. Patrik och Marcus har i detta första avsnitt av årets Inför Eurovision-serie fått besök i studion (!) av vår goda vän Thyra Ölvebring, som i många år lyssnat på podden och skickat in sina betyg och åsikter till oss, men som nu äntligen får sätta sig på den här sidan av mikrofonen. Thyra har många gånger nämnts i föregående års program av den här typen eftersom hennes åsikter ofta tenderar att avvika från normen, så Marcus hoppas på en frände till hans "egensinniga" åsikter när vi bedömer bidragen från Ukraina, Cypern, Polen, Kroatien, Irland och Tyskland. Givetvis tar vi upp även de lyssnarbetyg som har kommit in, men fortsätt att skicka in era åsikter till kommande program!

Lyssna

Avsnitt 205: Nick Borgen Om nordisk samverkan, Bert och Gud

2024-03-30

En bra placering eller en riktig hit i all ära, men det största man kan uppnå genom att medverka i Melodifestivalen är väl ändå att bli kultförklarad? Med sina fem deltaganden på rad som artist i mitten av 90-talet och dundersuccén med framförallt mega-hiten "We Are All the Winners" men även med senare bidrag som "World Wide Web" är det ingen tvekan om att Nick Borgen förtjänar den statusen. Micke och Marcus gästas av norrmannen som blev svensk och fick en dunderhit i Finland, det finns mycket att gå igenom och Nick bjuder på en del unika avslöjanden. Varför har Nick fortfarande spelningar i finska ishockeyhallar, varför borde "We Are All the Winners" komma med i psalmboken och vem skrev egentligen texten till "Venus Butterfly"?

Lyssna

Avsnitt 204: Live-podcast Inspelat inför publik på Westfield Mall of Scandinavia dagen innan finalen i Melodifestivalen 2024

2024-03-13

Dagen innan den stora finalen av årets Melodifestivalen skulle gå av stapeln i Friends Arena ställde Emil och Josefine upp med att underhålla besökarna på det intilliggande köpcentret Westfield Mall of Scandinavia genom att spela in en podcast live från deras scen. En ganska stor publik samlades för att se och höra våra hjältar prata schlager med varandra och med gästerna Nanne Grönvall, SCARLET, Chelsea och Johanna Beijbom. Flera av dessa, inklusive vår egen O!Dorian, bjöd också på framträdanden med sina låtar.

Lyssna

Avsnitt 203: Efter finalen i Melodifestivalen 2024 Om hosta, Jesus, system och lite finalen av Melodifestivalen 2024

2024-03-10

Sverige har fått en vinnare. Marcus & Martinus med låten "Unforgettable" ska representera oss i Malmö i maj. Poddens egna M&M, Micke och Marcus, har fått den ärofyllda uppgiften att göra programmet efter finalen och det var kanske inte det muntraste valet poddens redaktion kunde ha gjort, med tanke på hur resultatet blev. Våra två bittermuppar pratar ner både finalen och hela årets säsong och hur mycket de än försöker att prata om själva låtarna ramlar de istället om och om igen in på sidospår, oftast om röstningssystem och liknande. Avgrundsdjupa analyser utlovas dock och så lanserar vi ett nytt ord!

Lyssna

Avsnitt 202: Efter deltävling 5 i Melodifestivalen 2024 Om deltävling 5, finalkvalet och inför finalen

2024-03-03

Patrik och Marcus inleder det här avsnittet riktigt i farten, för det är så mycket som ska hinnas med. Deltävling 5 måste pratas ner. Det därefter direkt påföljande finalkvalet måste dissekeras och givetvis måste ju den kommande veckan och dess absoluta höjdpunkt Finalen i Melodifestivalen 2024 grundligen analyseras. Dessutom vill vi ju höra vad våra utsända medarbetare på plats i händelsernas centrum Emil och Josefine har att säga. Ni hör ju själva, det finns ingen tid för trams, nu kör vi igång avsnittet!

Lyssna

Avsnitt 201: Efter deltävling 4 i Melodifestivalen 2024 Om spöksmink, uteblivna skrällar och lårhöga stövlar

2024-02-25

Våra egna tokfior Emil och Josefine har tagit sig hem från Eskilstuna och hann knappt in genom dörren för att prata av sig om alla tokigheter dom haft för sig i helgen. Det har lyssnats på demos, sminkats till oigenkännlighet, kollats på repetitioner och raggats i sömnen. Vad tycker de egentligen om deltävling 4? Hur kul var det på efterfesten? Och håller P4 på att sno Emil ifrån oss?

Lyssna

Avsnitt 200: Efter deltävling 3 i Melodifestivalen 2024 Om deltävling 3, rekord och den spännande efterfesten i Växjö

2024-02-18

Följ med Micke och Jenny som tycker till om deltävlingens bidrag. Vi får även höra om Emil och Josefines vecka i Växjö samt en live-rapport från Patrik som befinner sig på efterfestens dansgolv. Många rekord nämns i detta avsnitt och inte vilket avsnitt som helst! 200 avsnitt från Schlagervännerna! Tack för att ni lyssnar!

Lyssna

Avsnitt 199: Efter deltävling 2 i Melodifestivalen 2024 Från efterfesten med Patrik, Marcus och en massa andra härliga personer som råkade passera förbi

2024-02-11

Patrik och Marcus ger sig ut på djupt vatten när vi provar ett helt nytt grepp genom att spela in veckans poddavsnitt på plats på själva efterfesten. Kanske inte världens bästa idé då det visade sig att ljudet när man spelar in alldeles bredvid en högljudd efterfest låter ungefär som att vi bokstavligt talat befinner oss under vatten (vilket ni lyssnare tyvärr helt enkelt får leva med), men en väldigt bra idé med tanke på alla härliga människor som passerar förbi och hjälper oss att prata ner deltävling 2, så som Gustav Dahlander, SR:s Carolina Norén, vår nya bästa kompis Ellinor Andersson och så givetvis våra egna partyprinsessor Emil och Josefine, som berättar lite om vad de har gjort under veckan. De har minsann satt både artister och en viss tävlingsproducent på prov, vilket vi får höra i avsnittet!

Lyssna

Specialavsnitt Intervju med Liamoo

2024-02-09

På artisthotellet i Göteborg inför deltävling 2 får Micke och Marcus sätta sig ner och få en trevlig pratstund med veckans storfavorit Liamoo, som ganska nyligen genomfört sin första repetition på en väldigt varm scen. De tre herrarna visar sig ha mycket gemensamt då mannen vars samtliga pusselbitar har råkat landa helt rätt den här veckan kan sin (och andras) schlagerhistoria bättre än de flesta. Vi får veta hur det gick till när Liamoo kom med i tävlingen så snart igen och också en inblick i hur det går till när låtarna kommer till på det välkända låtskrivarlägret i Vellinge.

Lyssna

Avsnitt 198: Om Mellopedia Med Mellopedias skapare Gustav Dahlander och Martin Andersson

2024-02-08

För två år sedan skapades en guldgruva för alla schlagerälskande statistiknördar - Mellopedia. Sidan är Melodifestivalens eget uppslagsverk från SVT och i Schlagervännerna berättar sidans skapare, Gustav Dahlander, om hur sidan blev till och hur poddens egna Martin Andersson kommit att spela en central roll för sidan. Det blir förstås ett frossande i rekord, statistik och tidigare okända fakta om tävlingen.

Lyssna

Avsnitt 197: Efter deltävling 1 i Melodifestivalen 2024 Från TV-soffan med Micke, Patrik och Anders Olsson

2024-02-04

Högsäsongen är äntligen igång och första deltävlingen är avklarad! Häng med när Micke, Patrik och avsnittets gäst, Anders Olsson, ses direkt efter deltävlingen under lördagskvällen för att diskutera årets upplägg, programmets innehåll, resultatet och, förstås, låtarna. Hör om hur 1955 års melodifestival var, om att en liten målgrupp också är en målgrupp, om vulkanutbrott och om vilka placeringar som var mest överraskande. Följ också med poddens utsända, Emil och Josefine, som kommer med en rapport direkt från veckans festivalhuvudstad, Malmö. Trevlig lyssning!

Lyssna