Schlagervännerna

Säsong 5 Alla avsnitt

Avsnitt 135, med Jimmy Jansson Om låtskrivande och demo-versioner

2020-06-07

Med rekordmånga sex låtar i årets Melodifestival och en seger i den danska motsvarigheten är det ingen tvekan om att trefaldiga Melodifestival-artisten Jimmy Jansson är schlager-Sveriges för tillfället hetaste låtskrivare. Och inte nog med det är han nog också den mest generösa, åtminstone vad gäller att dela med sig av demo-inspelningar på både låtar som kommit med och som inte kommit med. I det här programmet går Emil och Josefine, tillsammans med Jimmy, igenom hans redan otroliga låtskatt. Vi får höra hur låtarna kom till, hur Jimmy arbetar när han skriver sina låtar och en hel hög med spännande demos. Vad sägs till exempel om "Ballerina" med Hanna Ferm, "Släcka mina bränder" med Panetoz eller nästan varenda låt som Jimmy har skrivit med Jimmy själv på sång? Trevlig lyssning och glad sommar, önskar vi!

Lyssna

Avsnitt 134, med Hans Marklund Om nummer som blev av, nummer som inte blev av och en massa andra historier

2020-05-31

Oj, oj, oj, vad Hans Marklund har hunnit med mycket i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest! Han är kanske mest känd som mannen bakom den otroliga mellanakten i Melodifestivalen 2000, men han har gjort så många fler pausnummer än så som vi har fått se och njuta av. Faktum är att han även har gjort ett antal pausnummer som vi aldrig fick se, för att de ströks av en eller annan anledning. Och så har han också gjort flera av våra mest ikoniska bidrag, som t ex Lena Philipsons mikrofondans 2004. Och Eurovision. Vi lovar att du kommer att sitta som klistrad och lyssna när han berättar för Emil, Josefine och lyssnarna om allt detta och mera.

Lyssna

Avsnitt 133, med Paul och Marie Rein Om refuserade bidrag, upplevelser på plats och nya låtar

2020-05-24

Innan Corona-isoleringen slog till blev Emil och Josefine hembjudna till Paul och Marie Rein, till deras hem och studio i Stockholm. Men om du tror att det blir mer organiserat och mindre kaos bara för att alla i samtalet är på samma plats, så har du inte hört paret Rein. Och det beror i så fall inte på att det inte finns möjligheter att lyssna på dem, då de har sin egna podcast "Låtskrivarpodden", Paul sjöng själv i Melodifestivalen redan på 1980-talet och nu för tiden jobbar de båda med massvis med låtar på olika sätt. Vi får höra hysteriska historier, briljanta bidrag, refuserade rackarrökare och makalösa melodier.

Lyssna

Avsnitt 132, med mossiga gubbar Om ersättningsprogram och störningar i statistiken

2020-05-20

Vi fick inget Eurovision Song Contest i år. Däremot fick vi flera program i ersättning, både från SVT och EBU. Dessa måste vi ju naturligtvis prata om! Micke, Patrik och Marcus låter åsikter flyga och hyllar och dissar det som det förtjänar. Men när man samlar tre kalenderbitande schlagernördar i samma podd blir det ju nästan oundvikligt att diskussionen glider in på hur man statistiskt ska se på bidragen som skulle varit med i år, men aldrig fick tävla. Och då blir det ju också naturligt att man jämför med andra tillfällen när det har varit undantag som inte riktigt passar in i statistiken. Och då... ja, ni förstår ju själva vart det här är på väg. Lyssna på egen risk när vi stänger ner Eurovision-säsongen 2020!

Lyssna

Avsnitt 131, med Ann-Louise Hanson Om en av våra allra största

2020-05-17

Vi har ju nyligen startat vår serie Eurovision Legends där Emil intervjuar legendarer från Eurovision Song Contest, men vi har ju legendarer i vår svenska Melodifestival också. Kanske störst av dem alla är ständigt unga Ann-Louise Hanson, som under sin mer än 60-åriga karriär har hunnit med att delta i Melodifestivalen fler gånger än någon annan artist. I ett väldigt varmt och hjärtligt avsnitt pratar hon minnen med Emil och Josefine, om flera av sina låtar och sin familj och sina vänner, men även om framtiden. Ann-Louise tävlade ju i Melodifestivalen så sent som förra året, och i höst är det planerat att hon ska spela i musikalen "Funny Girl". Finns det något som denna kvinna ännu inte har gjort, förutom då att någon gång få vinna den där Melodifestivalen?

Lyssna

Avsnitt 130, med resultaten Resultaten av våra betyg på Eurovision 2020

2020-05-10

Ni lyssnare har varit generösa och delat med er av era betyg, rankingar och kommentarer och nu är det dags att presentera resultatet. Marcus har koll på alla siffror och statistik och Emil, som inte har tittat på rösterna i förväg, är nyfiken och frågar ut honom. I vårt troligen mest lyssnarinteraktiva avsnitt någonsin presenterar vi hela den lista som vi tillsammans har röstat fram, från plats 41 till plats 1 och ger er betyg, kommentarer, favoriter och hatlåtar från er som har röstat och intressanta statistiska observationer som vi har grävt fram ur siffrorna.

Lyssna

Avsnitt 129, med Thomas Lundin Istället för Eurovision 2020, del 6

2020-05-03

Det är dags att gripa oss an de sista sju bidragen som skulle ha tävlat i Eurovision 2020, nämligen de från Georgien, Albanien, Portugal, Bulgarien, Armenien, Finland och Spanien. Då har Patrik och Marcus kallat in det kanske största artilleriet som finns på området, i form av vår och hela schlager-Sveriges favoritfinne Thomas Lundin. Som vanligt är vi överens om en del och helt oense om annat, men det är genomgående högt i tak och vi hittar alltid något värdefullt i de andras åsikter, även när vi inte håller med varandra, och analyserna leder emellanåt till intressanta diskussioner.

Lyssna

Avsnitt 128, med Loulou Lamotte Istället för Eurovision 2020, del 5

2020-04-26

När Eurovision har blivit inställt och man inte får åka till Rotterdam och tävla, vad ska man då göra istället? Man kanske kan få vara med hos Schlagervännerna och tycka till om de som skulle ha varit ens konkurrenter? Jodå, det får man. I alla fall om man är den begåvade sångfågeln och "maman" Loulou Lamotte, som gör gemensam sak med Jenny och Patrik i att bedöma låtarna från Polen, Österrike, Tjeckien, Danmark, Schweiz, Lettland och Storbritannien. Är det så att man blir lite extra snäll mot de som skulle ha varit ens kollegor eller har Loulou tilldelats en precis lika stor såg som vi andra? Lyssna och få reda på det!

Lyssna

Avsnitt 127, med Fredrik Jansson Istället för Eurovision 2020, del 4

2020-04-19

Vi ger oss in på den andra semifinalen av det som skulle ha varit Eurovision Song Contest 2020, och då är det dags att betygssätta låtarna från Grekland, Serbien, Island, San Marino, Moldavien, Estland och Frankrike. Detta gör Jenny och Marcus tillsammans med en veteran i de här programmen, Fredrik Jansson, som med sina djupa och närmast vetenskapliga analyser har förgyllt våra bedömningar i flera år. Vi är som vanligt oense om det mesta, även om de två stockholmarna Jenny och Fredrik flera gånger verkar ha gaddat ihop sig mot lantisen från Göteborg, men vid några tillfällen är vi faktiskt förvånande överens. Som vanligt berättar vi även vad våra lyssnare tycker, och vi påminner om att det fortfarande inte är försent att skicka in sina betyg till oss!

Lyssna

Teaser Eurovision Legends Schlagervännerna börjar med en ny serie på engelska

2020-04-18

Efter att i fem år enbart ha gjort podcast-avsnitt på svenska kommer Schlagervännerna att nu även börja göra avsnitt på engelska! Hör Emil Löfström berätta om sin nya serie Eurovision Legends, där han intervjuar artister, låtskrivare och andra som har gjort ett stort avtryck i Eurovision-historien. Första avsnittet släpps 21 april, så gå in och prenumerera redan nu för att vara med från början!

Lyssna

Avsnitt 126, med Mathias Holmgren Istället för Eurovision 2020, del 3

2020-04-12

Nu är det dags att gripa oss an den sista tredjedelen av de bidrag som skulle ha tävlat i det getingbo som skulle ha varit den första semifinalen i Eurovision 2020. Patrik och Marcus har den här gången besök av Mathias Holmgren, och som den sanna Eurovision-entusiast han är drar han sig inte för att utnyttja hela betygsskalan när vi bedömer bidragen från Norge, Azerbajdzjan, Malta, Ukraina, Belgien, Rumänien och Nederländerna. På allra bästa sätt är vi sällan överens om ett enda bidrag, och är det inte vi själva som sprider våra betyg i alla riktningar är det lyssnarna som med sina inskickade åsikter hjälper till att göra det hela riktigt intressant.

Lyssna

Avsnitt 125, med Johan Hammerby Istället för Eurovision 2020, del 2

2020-04-05

Vår bedömning av de låtar som skulle ha tävlat i Eurovision Song Contest 2020 fortsätter. Den här veckan får Patrik och Jenny sällskap av en gäst som alla vana lyssnare av den här podden väl känner till - vännen, journalisten och den inbitne halläningen Johan Hammerby. Vi får höra vad vi tycker om låtarna från Slovenien, Australien, Nordmakedonien, Kroatien, Israel, Cypern och Tyskland. Som extra lyxig grädde på moset bjuder vi också på valda delar av de betyg och motiveringar som ni fantastiska lyssnare hittills har skickat in till oss, och det är inte alltid som de stämmer helt överens med åsikterna från Patrik, Jenny och Johan.

Lyssna

Avsnitt 124, med Britta Bergström Istället för Eurovision 2020, del 1

2020-03-29

Eurovision Song Contest 2020 må ha blivit inställt på grund av den pågående pandemin, men vi tänker inte låta det hindra oss från att tycka till om årets låtar! Som vanligt kommenterar vi samtliga låtar och ger dem betyg på skalan 0 till 10, och som alltid blir vi som gladast när vi inte alls håller med varandra. I det första programmet tar Jenny och Marcus hjälp av supertrevliga körfantomen Britta Bergström som återigen besöker podden och bedömer låtarna från Sverige, Vitryssland, Irland, Ryssland, Litauen och Italien. Dessutom tänkte vi i år låta er lyssnare vara med och tycka till med era egna betyg och kommentarer, gå in på vår hemsida för att läsa hur du ska göra om du vill vara med!

Lyssna

Avsnitt 123, nationella uttagningar 2020 Om nationella uttagningar, blomkrukor och att "Cicciolina" borde vunnit

2020-03-22

Vilka låtar kom inte hela vägen till Eurovision 2020 som inte blev av? Det har Emil och Josefine forskat i och hittat en hel del guldkorn och några mindre bra låtar. I avsnittet får vi såklart svar på viktiga frågor som vilket land Palle Hammarlund och Jimmy Jansson fick med en låt i? Hur många uttagningar var Anderz Wrethov med i? Vem har en klädställning på scenen? Har Tobias Larsson tagit fram serpentinerna? Hur gick det för Hampus Eurenius i Danmark? Vet Josefine vem Aleena Gibson är? Vilka dansar med blomkrukor? Har Johnny Sanchez och Thomas G:son skrivit en ny schlagerhit? Hur många gånger kan man spela låten "Cicciolina" i ett avsnitt utan att det blir tjatigt?

Lyssna

Avsnitt 122, Melodifestivalen 2020 Om snabbfrågor, nätstrumpor och turnéliv

2020-03-15

Emil och Josefine släpper ett sista sammanfattande avsnitt om årets Melodifestival och får svar på de största och viktigaste frågorna. Hur lät "Bulletproof" i demoversion? Vad tycker Bert Karlsson om Melodifestivalen 2020? Klarar årets programledare av snabbfrågorna? Vilken låt grät Britta Bergström till? Har Simon Peyron och "Vem bor här?"-Malin blivit inspirerade av Emils gardiner? När ställer Martin Rolinski upp i Melodifestivalen igen? Kan Felix Sandman fortsätta textraden: "Dina bröst..."? Vilken är Paul Reys favoritbok? Har Anna Bergendahls pappa bokat resa till Rotterdam? Hur bitter är Tobias Larsson? Var det trav eller galopp? Detta och mycket mer när vi stänger ner Melodifestivalen för det här året.

Lyssna

Avsnitt 121, med röstningssiffrorna Om röstningssiffrorna för Melodifestivalen 2020

2020-03-12

SVT har officiellt gått ut med detaljerade röstningssiffror för alla årets program, och Micke och Marcus kan givetvis inte hålla sig ifrån att dyka ner i dem för att se om man kan hitta något spektakulärt eller dra några intressanta slutsatser. Var det väldigt jämnt på några positioner? Hur nära var det att vi fick ett annat resultat? Har vissa bidrag vunnit eller förlorat mycket på systemet med åldersgrupper? Vilka bidrag enar och vilka delar de röstande? Hur gamla är Micke och Marcus egentligen, rent smakmässigt? Och framförallt, vad i all världen har Sveriges barn emot Anna Bergendahl?

Lyssna

Avsnitt 120, efter finalen Om årets vinnare, den rafflande omröstningen och en massa festande

2020-03-09

En bitter Micke avslöjar i list-form varför han inte gillar årets vinnare. En gladlynt Marcus kontrar med att lista varför årets omröstning var så spännande. Emil och Josefine återger spännande möten och situationer på plats under årets final där det alltid fanns ett glas vin nära till hands. Dessutom om konspirationer och spekulationer i årets final innan alla röstningssiffror har offentliggjorts.

Lyssna

Avsnitt 119, med Mattias "Stormby" Eriksson Om Carola, remixar och Melodifestivalen i Storbritannien

2020-03-04

Matt Eriksson, alias Stormby, är producenten som fastnade för Melodifestivalen när Carola sjöng "Främling". Sedan dess har han hunnit bo i USA och sedan flytta till Storbritannien, där han numera bjuder in till stor fest under Melodifestivalen. Stormby är känd för sina dansvänliga remixar på melodifestivallåtar som han berättar allt om. Vi får veta hur stort intresset är för Melodifestivalen i Storbritannien och vad Stormby tycker om Brexit. Han berättar också om hur det var att arbeta på Disney studios och om samarbetet med de då unga Eric Saade och Molly Sandén. Kanske var det här de träffades?

Lyssna

Avsnitt 118, efter Andra chansen Om Andra chansen, möten med legendarer och pristagare som portades från efterfesten

2020-03-02

Äntligen har vi ett komplett finalstartfält. Patrik och Jenny analyserar resultatet från Andra chansen. Hör också Emil och Josefine berätta om sina upplevelser i Eskilstuna där de mötte bland andra Karin Falck och Lill Lindfors. Och vad hände egentligen på efterfesten? Varför fotograferade Emil under en kjol? Dessutom gör vi spaningar inför le grande finale.

Lyssna

Avsnitt 117, med Stefan Eriksson Om dramatiska bilresor, trasiga kashmirbyxor och Ålandsbåtar

2020-02-26

Äntligen! Efter många års kämpande har vi nu fått till en inspelning med fantastiska Glitter-Stefan! Han berättar bland annat om en livsfarlig bilfärd med Arja Saijonmaa, när Pernilla Wahlgren missade att åka av Ålandsfärjan och hur Siw Malmkvist skrek i panik på travbanan. Vi får också höra om Lys Assias kashmirbyxor och Chiaras något för trånga klänning. Till vardags arbetar Stefan Eriksson som marknadschef på Sundbyholms travbana, men under Melodifestivalen åker han runt på hela turnén och rapporterar för ATG. Stefan berättar också om sin kärlek till Tina Leijonberg, Towa Carson, Ann-Louise Hansson och alla andra fantastiska schlagerkvinnor som han älskar att både umgås och arbeta med.

Lyssna Ny

Avsnitt 116, efter deltävling 4 Om deltävling 4, årets tjejsuccé, svenskfiasko och tippning inför Andra chansen

2020-02-24

Alla årets bidrag har nu framförts vilket ger Micke och Patrik ett ypperligt tillfälle att diskutera, inte bara deltävling 4 i Malmö, utan hela resultatet så här långt. Vi listar de tydligaste trenderna i årets festival där begreppet "Jimmy moment" får en specifik innebörd. Dessutom berättar Emil och Josefine om sina upplevelser från ett intensivt Malmö med bl.a. uppgifter om nyskrivna Björn & Benny-låtar! Dessutom tippas duellerna i årets Andra chansen av samtliga medverkande som inte är eniga om en enda duell!

Lyssna

Avsnitt 115, efter deltävling 3, med Johan Hammerby Om Halland, Norrland och deltävlingen i Luleå

2020-02-16

Just den här veckan har vi inga egna reportrar på plats, men Jenny och Marcus har hittat en fullgod ersättare i vännen och Hallandsposten-journalisten Johan Hammerby, som är på plats i Luleå för att bevaka i första hand de artister (och programledare) som har en koppling till Halland, vilket vi för övrigt under samtalet inser att vi alla tre har då vi alla under en eller annan del av våra liv har bott i Halmstad. Johan ger oss dessutom en lista över fler Melodifestivalen-deltagare från Halland, och så berättar han vad som har hänt på plats under denna deltävling 3 i den helt motsatta änden av landet, där den av de flesta förväntade skrällen till slut blev att det inte blev någon skräll överhuvudtaget.

Lyssna

Avsnitt 114, efter deltävling 2 Om deltävlingen i Göteborg, mötena med Britta Bergström och Jan Johansen och en historisk milstolpe i Schlagervännernas historia

2020-02-10

I detta avsnitt av Schlagervännerna talar Patrik och Marcus ut om Melodifestivalens andra deltävling, där vi fick uppleva ett resultat som vi inte fick se under hela 2010-talet. Hör också om mötet på efterfesten där Carin Hjulström berättade vad som hände henne 45 minuter innan direktsändning av Andra chansen 2006. Dessutom får ni höra Emil och Josefine berätta om sina möten med artister och låtskrivare i veckan som har gått och på efterfesten. Hur sugen är Jan Johansen på att tävla i nästa års Melodifestival? Och så den kanske allra största frågan: har Anna Bergendahls pappa redan bokat resa till Rotterdam?

Lyssna

Avsnitt 113, efter deltävling 1 Om deltävling 1 i Melodifestivalen 2020, efterfestsnack och en oväntad diskning

2020-02-03

Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2020 är avklarad, och vad passar inte bättre med ett fullspäckat avsnitt där Micke och Jenny verkligen får krama åt deltävlingens alla vinklar, cirklar, tak och hörn? De ringer upp Josefine och Emil - som varit på plats i Linköping under veckan - och de berättar om många roligheter och vad som hände på efterfesten. Och vi har givetvis med en lista!

Lyssna

Avsnitt 112, med Nanne Grönvall Nanne, 35 år som artist

2020-01-30

Emil och Josefine får äran att prata med Sveriges folkkära Nanne Grönvall, och det blir ett fantastiskt samtal med mycket att prata om. Nanne avslöjar vad som hänt under åren i Melodifestivalen, om utlandsresor med One More Time och fattiga år utan skivkontrakt, men även om kärleken till och saknaden av sin mamma. Det blir både glädje och sorg, samt en ovanligt kaotisk lista från energiknippet Nanne. Vi har även den stora äran att spela upp flera helt outgivna låtar från hennes karriär i avsnittet.

Lyssna

Avsnitt 111, med Gustav Dahlander Om Melodifestivalen 2020, meriter och Hall of Fame

2020-01-26

Med bara någon vecka kvar till starten av årets Melodifestival är det dags för ett rejält uppsnack. Patrik, Jenny och Marcus tar hjälp av mannen som ser till att den schlagernördiga fanan hålls högt även inne på själva Melodifestivalen-redaktionen hos SVT, Gustav Dahlander. Han har naturligtvis koll på årets låtar och alla andra nyheter och ger oss en liten försmak av vad vi kan förvänta oss detta år när det är jubileum. Som extra glittergrädde på schlagermoset har han snickrat ihop inte bara en utan två listor, som bägge skärskådar de mest meriterade personerna bakom årets bidrag. Vi kan naturligtvis inte spela upp något av de 28 bidragen som ska vara med och tävla och Gustav är sin vana trogen noga med att inte avslöja alltför mycket trots att vi i vår iver och nyfikenhet bitvis utsätter honom för rena rama korsförhöret, men vi får ändå en musikalisk uppvärmning i form av den vackra låten "Vara ditt hav" med Regina Lund, som skickades in till årets tävling men tyvärr inte kom med.

Lyssna

Avsnitt 110, med Niclas Blyh Back to the 80's

2020-01-19

Niclas Blyh är 80-talsnörden som vet allt om musiken från årtiondet då programledarna Emil och Josefine föddes. I det här avsnittet får vi veta hur det kunde ha låtit i Melodifestivalen på 80-talet, när Niclas presenterar alternativa låtar med artister som Dan Tillberg, Style, Sound of Music och b-sidor av schlagerhits från bl a Cajsa Bergström. Niclas listar också vilka låtar som borde varit med i Melodifestivalen och vilka han i så fall hade velat plocka bort. Artister som Ankie Bagger, Paul Rein och Alexander Bards "Barbie" uppmärksammas och vad har Karin Risberg och Sha-Boom gemensamt? Hur lät egentligen "Lay Your Love on Me" 1986? Allt detta och mycket mer när vi dyker ner i 80-talet.

Lyssna

Avsnitt 109, med Mårten Eriksson Om Mårtens äventyr i Melodifestivalen och Eurovision

2020-01-12

Mårten Eriksson har satt sitt avtryck på Melodifestivalen och Eurovision under de senaste 25 åren, när han som låtskrivare, producent och, i ett fall, artist har stått bakom några riktigt minnesvärda bidrag. Emil och Marcus lyssnar och frågar när Mårten berättar om alla sina bidrag, från den självsäkra, stirrande och snuviga debuten som artist 1996 med Marcus absoluta favoritlåt från Melodifestivalens historia "Förlorad igen" via klassiker som "Genom eld och vatten" och "I lågornas sken" (som Mårten själv inte alls trodde på) till idag, när han har klippt sig och skaffat ett "vanligt jobb" för att kunna hålla på med musiken för nöjes skull. Vi får svar på frågor som varför Mårten inte ville att Carola skulle sjunga hans låt, hur han upptäckte en av Sveriges bästa textförfattare under sitt eget tak och hur lång tid det egentligen kan ta mellan ens första och andra bidrag i tävlingen.

Lyssna

Avsnitt 108, med Britta Bergström Om körarbeten, lipstuga och ryska pengar

2020-01-05

Vi sparkar igång säsong 5 av podden på bästa sätt när vår (och allas?) stora kör-favorit Britta Bergström äntligen är gäst hos Emil och Josefine. Vi får höra om vilka nummer i Melodifestivalen och Eurovision som fått henne att lipa, låtar som hon har sjungit demo på, dansnummer hon vill glömma, medverkan i Så mycket bättre, varför hon aldrig gått solo, diskbråck och ryska pengar.

Lyssna