Schlagervännerna

Säsong 5 Alla avsnitt

Avsnitt 124, med Britta Bergström Istället för Eurovision 2020, del 1

2020-03-29

Eurovision Song Contest 2020 må ha blivit inställt på grund av den pågående pandemin, men vi tänker inte låta det hindra oss från att tycka till om årets låtar! Som vanligt kommenterar vi samtliga låtar och ger dem betyg på skalan 0 till 10, och som alltid blir vi som gladast när vi inte alls håller med varandra. I det första programmet tar Jenny och Marcus hjälp av supertrevliga körfantomen Britta Bergström som återigen besöker podden och bedömer låtarna från Sverige, Vitryssland, Irland, Ryssland, Litauen och Italien. Dessutom tänkte vi i år låta er lyssnare vara med och tycka till med era egna betyg och kommentarer, gå in på vår hemsida för att läsa hur du ska göra om du vill vara med!

Lyssna Ny

Avsnitt 123, nationella uttagningar 2020 Om nationella uttagningar, blomkrukor och att "Cicciolina" borde vunnit

2020-03-22

Vilka låtar kom inte hela vägen till Eurovision 2020 som inte blev av? Det har Emil och Josefine forskat i och hittat en hel del guldkorn och några mindre bra låtar. I avsnittet får vi såklart svar på viktiga frågor som vilket land Palle Hammarlund och Jimmy Jansson fick med en låt i? Hur många uttagningar var Anderz Wrethov med i? Vem har en klädställning på scenen? Har Tobias Larsson tagit fram serpentinerna? Hur gick det för Hampus Eurenius i Danmark? Vet Josefine vem Aleena Gibson är? Vilka dansar med blomkrukor? Har Johnny Sanchez och Thomas G:son skrivit en ny schlagerhit? Hur många gånger kan man spela låten "Cicciolina" i ett avsnitt utan att det blir tjatigt?

Lyssna

Avsnitt 122, Melodifestivalen 2020 Om snabbfrågor, nätstrumpor och turnéliv

2020-03-15

Emil och Josefine släpper ett sista sammanfattande avsnitt om årets Melodifestival och får svar på de största och viktigaste frågorna. Hur lät "Bulletproof" i demoversion? Vad tycker Bert Karlsson om Melodifestivalen 2020? Klarar årets programledare av snabbfrågorna? Vilken låt grät Britta Bergström till? Har Simon Peyron och "Vem bor här?"-Malin blivit inspirerade av Emils gardiner? När ställer Martin Rolinski upp i Melodifestivalen igen? Kan Felix Sandman fortsätta textraden: "Dina bröst..."? Vilken är Paul Reys favoritbok? Har Anna Bergendahls pappa bokat resa till Rotterdam? Hur bitter är Tobias Larsson? Var det trav eller galopp? Detta och mycket mer när vi stänger ner Melodifestivalen för det här året.

Lyssna

Avsnitt 121, med röstningssiffrorna Om röstningssiffrorna för Melodifestivalen 2020

2020-03-12

SVT har officiellt gått ut med detaljerade röstningssiffror för alla årets program, och Micke och Marcus kan givetvis inte hålla sig ifrån att dyka ner i dem för att se om man kan hitta något spektakulärt eller dra några intressanta slutsatser. Var det väldigt jämnt på några positioner? Hur nära var det att vi fick ett annat resultat? Har vissa bidrag vunnit eller förlorat mycket på systemet med åldersgrupper? Vilka bidrag enar och vilka delar de röstande? Hur gamla är Micke och Marcus egentligen, rent smakmässigt? Och framförallt, vad i all världen har Sveriges barn emot Anna Bergendahl?

Lyssna

Avsnitt 120, efter finalen Om årets vinnare, den rafflande omröstningen och en massa festande

2020-03-09

En bitter Micke avslöjar i list-form varför han inte gillar årets vinnare. En gladlynt Marcus kontrar med att lista varför årets omröstning var så spännande. Emil och Josefine återger spännande möten och situationer på plats under årets final där det alltid fanns ett glas vin nära till hands. Dessutom om konspirationer och spekulationer i årets final innan alla röstningssiffror har offentliggjorts.

Lyssna

Avsnitt 119, med Mattias "Stormby" Eriksson Om Carola, remixar och Melodifestivalen i Storbritannien

2020-03-04

Matt Eriksson, alias Stormby, är producenten som fastnade för Melodifestivalen när Carola sjöng "Främling". Sedan dess har han hunnit bo i USA och sedan flytta till Storbritannien, där han numera bjuder in till stor fest under Melodifestivalen. Stormby är känd för sina dansvänliga remixar på melodifestivallåtar som han berättar allt om. Vi får veta hur stort intresset är för Melodifestivalen i Storbritannien och vad Stormby tycker om Brexit. Han berättar också om hur det var att arbeta på Disney studios och om samarbetet med de då unga Eric Saade och Molly Sandén. Kanske var det här de träffades?

Lyssna

Avsnitt 118, efter Andra chansen Om Andra chansen, möten med legendarer och pristagare som portades från efterfesten

2020-03-02

Äntligen har vi ett komplett finalstartfält. Patrik och Jenny analyserar resultatet från Andra chansen. Hör också Emil och Josefine berätta om sina upplevelser i Eskilstuna där de mötte bland andra Karin Falck och Lill Lindfors. Och vad hände egentligen på efterfesten? Varför fotograferade Emil under en kjol? Dessutom gör vi spaningar inför le grande finale.

Lyssna

Avsnitt 117, med Stefan Eriksson Om dramatiska bilresor, trasiga kashmirbyxor och Ålandsbåtar

2020-02-26

Äntligen! Efter många års kämpande har vi nu fått till en inspelning med fantastiska Glitter-Stefan! Han berättar bland annat om en livsfarlig bilfärd med Arja Saijonmaa, när Pernilla Wahlgren missade att åka av Ålandsfärjan och hur Siw Malmkvist skrek i panik på travbanan. Vi får också höra om Lys Assias kashmirbyxor och Chiaras något för trånga klänning. Till vardags arbetar Stefan Eriksson som marknadschef på Sundbyholms travbana, men under Melodifestivalen åker han runt på hela turnén och rapporterar för ATG. Stefan berättar också om sin kärlek till Tina Leijonberg, Towa Carson, Ann-Louise Hansson och alla andra fantastiska schlagerkvinnor som han älskar att både umgås och arbeta med.

Lyssna Ny

Avsnitt 116, efter deltävling 4 Om deltävling 4, årets tjejsuccé, svenskfiasko och tippning inför Andra chansen

2020-02-24

Alla årets bidrag har nu framförts vilket ger Micke och Patrik ett ypperligt tillfälle att diskutera, inte bara deltävling 4 i Malmö, utan hela resultatet så här långt. Vi listar de tydligaste trenderna i årets festival där begreppet "Jimmy moment" får en specifik innebörd. Dessutom berättar Emil och Josefine om sina upplevelser från ett intensivt Malmö med bl.a. uppgifter om nyskrivna Björn & Benny-låtar! Dessutom tippas duellerna i årets Andra chansen av samtliga medverkande som inte är eniga om en enda duell!

Lyssna

Avsnitt 115, efter deltävling 3, med Johan Hammerby Om Halland, Norrland och deltävlingen i Luleå

2020-02-16

Just den här veckan har vi inga egna reportrar på plats, men Jenny och Marcus har hittat en fullgod ersättare i vännen och Hallandsposten-journalisten Johan Hammerby, som är på plats i Luleå för att bevaka i första hand de artister (och programledare) som har en koppling till Halland, vilket vi för övrigt under samtalet inser att vi alla tre har då vi alla under en eller annan del av våra liv har bott i Halmstad. Johan ger oss dessutom en lista över fler Melodifestivalen-deltagare från Halland, och så berättar han vad som har hänt på plats under denna deltävling 3 i den helt motsatta änden av landet, där den av de flesta förväntade skrällen till slut blev att det inte blev någon skräll överhuvudtaget.

Lyssna

Avsnitt 114, efter deltävling 2 Om deltävlingen i Göteborg, mötena med Britta Bergström och Jan Johansen och en historisk milstolpe i Schlagervännernas historia

2020-02-10

I detta avsnitt av Schlagervännerna talar Patrik och Marcus ut om Melodifestivalens andra deltävling, där vi fick uppleva ett resultat som vi inte fick se under hela 2010-talet. Hör också om mötet på efterfesten där Carin Hjulström berättade vad som hände henne 45 minuter innan direktsändning av Andra chansen 2006. Dessutom får ni höra Emil och Josefine berätta om sina möten med artister och låtskrivare i veckan som har gått och på efterfesten. Hur sugen är Jan Johansen på att tävla i nästa års Melodifestival? Och så den kanske allra största frågan: har Anna Bergendahls pappa redan bokat resa till Rotterdam?

Lyssna

Avsnitt 113, efter deltävling 1 Om deltävling 1 i Melodifestivalen 2020, efterfestsnack och en oväntad diskning

2020-02-03

Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2020 är avklarad, och vad passar inte bättre med ett fullspäckat avsnitt där Micke och Jenny verkligen får krama åt deltävlingens alla vinklar, cirklar, tak och hörn? De ringer upp Josefine och Emil - som varit på plats i Linköping under veckan - och de berättar om många roligheter och vad som hände på efterfesten. Och vi har givetvis med en lista!

Lyssna

Avsnitt 112, med Nanne Grönvall Nanne, 35 år som artist

2020-01-30

Emil och Josefine får äran att prata med Sveriges folkkära Nanne Grönvall, och det blir ett fantastiskt samtal med mycket att prata om. Nanne avslöjar vad som hänt under åren i Melodifestivalen, om utlandsresor med One More Time och fattiga år utan skivkontrakt, men även om kärleken till och saknaden av sin mamma. Det blir både glädje och sorg, samt en ovanligt kaotisk lista från energiknippet Nanne. Vi har även den stora äran att spela upp flera helt outgivna låtar från hennes karriär i avsnittet.

Lyssna

Avsnitt 111, med Gustav Dahlander Om Melodifestivalen 2020, meriter och Hall of Fame

2020-01-26

Med bara någon vecka kvar till starten av årets Melodifestival är det dags för ett rejält uppsnack. Patrik, Jenny och Marcus tar hjälp av mannen som ser till att den schlagernördiga fanan hålls högt även inne på själva Melodifestivalen-redaktionen hos SVT, Gustav Dahlander. Han har naturligtvis koll på årets låtar och alla andra nyheter och ger oss en liten försmak av vad vi kan förvänta oss detta år när det är jubileum. Som extra glittergrädde på schlagermoset har han snickrat ihop inte bara en utan två listor, som bägge skärskådar de mest meriterade personerna bakom årets bidrag. Vi kan naturligtvis inte spela upp något av de 28 bidragen som ska vara med och tävla och Gustav är sin vana trogen noga med att inte avslöja alltför mycket trots att vi i vår iver och nyfikenhet bitvis utsätter honom för rena rama korsförhöret, men vi får ändå en musikalisk uppvärmning i form av den vackra låten "Vara ditt hav" med Regina Lund, som skickades in till årets tävling men tyvärr inte kom med.

Lyssna

Avsnitt 110, med Niclas Blyh Back to the 80's

2020-01-19

Niclas Blyh är 80-talsnörden som vet allt om musiken från årtiondet då programledarna Emil och Josefine föddes. I det här avsnittet får vi veta hur det kunde ha låtit i Melodifestivalen på 80-talet, när Niclas presenterar alternativa låtar med artister som Dan Tillberg, Style, Sound of Music och b-sidor av schlagerhits från bl a Cajsa Bergström. Niclas listar också vilka låtar som borde varit med i Melodifestivalen och vilka han i så fall hade velat plocka bort. Artister som Ankie Bagger, Paul Rein och Alexander Bards "Barbie" uppmärksammas och vad har Karin Risberg och Sha-Boom gemensamt? Hur lät egentligen "Lay Your Love on Me" 1986? Allt detta och mycket mer när vi dyker ner i 80-talet.

Lyssna

Avsnitt 109, med Mårten Eriksson Om Mårtens äventyr i Melodifestivalen och Eurovision

2020-01-12

Mårten Eriksson har satt sitt avtryck på Melodifestivalen och Eurovision under de senaste 25 åren, när han som låtskrivare, producent och, i ett fall, artist har stått bakom några riktigt minnesvärda bidrag. Emil och Marcus lyssnar och frågar när Mårten berättar om alla sina bidrag, från den självsäkra, stirrande och snuviga debuten som artist 1996 med Marcus absoluta favoritlåt från Melodifestivalens historia "Förlorad igen" via klassiker som "Genom eld och vatten" och "I lågornas sken" (som Mårten själv inte alls trodde på) till idag, när han har klippt sig och skaffat ett "vanligt jobb" för att kunna hålla på med musiken för nöjes skull. Vi får svar på frågor som varför Mårten inte ville att Carola skulle sjunga hans låt, hur han upptäckte en av Sveriges bästa textförfattare under sitt eget tak och hur lång tid det egentligen kan ta mellan ens första och andra bidrag i tävlingen.

Lyssna

Avsnitt 108, med Britta Bergström Om körarbeten, lipstuga och ryska pengar

2020-01-05

Vi sparkar igång säsong 5 av podden på bästa sätt när vår (och allas?) stora kör-favorit Britta Bergström äntligen är gäst hos Emil och Josefine. Vi får höra om vilka nummer i Melodifestivalen och Eurovision som fått henne att lipa, låtar som hon har sjungit demo på, dansnummer hon vill glömma, medverkan i Så mycket bättre, varför hon aldrig gått solo, diskbråck och ryska pengar.

Lyssna