Schlagervännerna

Säsong 2 Alla avsnitt

Avsnitt 50, med Kris Boswell Om Storbritannien i Eurovision Song Contest

2017-07-01

Den eviga tvåan som blivit ett riktigt loserland. Den här veckan analyserar vi sönder Storbritanniens eskapader i Eurovision Song Contest. Mycket kunnig experthjälp har vi av Kris Boswell, som för nästan ett halvt liv sedan lämnade sitt hemland Storbritannien som schlagerflykting för nördigare nejder i Norden. Kollen på vad som händer i det gamla hemlandet har han dock kvar, och visar detta med all önskvärd tydlighet genom att tipsa oss om bra låtar som borde ha vunnit den brittiska uttagningen. Marcus listar brittiska föredettingar och avger ett löfte.

Lyssna

Avsnitt 49, med Thomas Deutgen Om dansband i Melodifestivalen

2017-06-22

När man som schlagerfantast berättar för utomstående om sitt intresse förutsätts det ofta att man även gillar dansbandsmusik, då många oinvigda likställer schlagermusik och dansbandsmusik. I det här avsnittet tar vi oss en ordentlig titt på hur det egentligen står till med kopplingen mellan dansbandsmusik och Melodifestivalen, och detta gör vi tillsammans med Sveriges absolut största dansbandsorakel, Thomas Deutgen.

Lyssna

Avsnitt 48, sommarspecial Om alla länder i Eurovision Song Contest

2017-06-17

Sommaren är här med sol, semestertider och lata dagar. Då passar vi på att göra ett superlångt avsnitt av Schlager-Micke och hans vänner där vi går igenom samtliga länder som någonsin deltagit i Eurovision Song Contest i en topp 52-lista, från det minst framgångsrika landet till det mest framgångsrika. Marcus och Sophia pratar om de olika länderna, deras största framgångar och sina personliga favoritlåtar från respektive land. Väderprogrosen varnar för hög risk för nostalgi.

Lyssna

Avsnitt 47, med Tobias Larsson Om språk i Eurovision Song Contest

2017-06-08

Först fick man sjunga på vilket språk man ville. Sedan gjorde Sverige just det och sedan fick man inte det längre. Sedan ändrades det igen, och sedan tillbaka och... Ja, turerna kring språk i Eurovision Song Contest har varit många genom åren. Tillsammans med schlager- och språknörden Tobias Larsson gräver vi ner oss i allt som har med språk att göra i Eurovision Song Contests långa historia. Vilka länder tycker Tobias borde sjunga mer på sina egna språk? Och vilka språk har Marcus räknat ut är de mest framgångsrika i hela ESC-historien?

Lyssna

Avsnitt 46, med Tobbe Ek Om politik i Eurovision Song Contest

2017-06-01

Eurovision Song Contest är en opolitisk tävling, säger EBU. Trams, säger vi och ägnar istället ett helt poddavsnitt åt att enbart prata om hur olika politiska aspekter har påverkat och påverkats av vår älskade musiktävling, tillsammans med Aftonbladets skjutjärnsjournalist Tobbe Ek. Han har satt ihop en lista över politiska "kupper" i ESC och Marcus har å sin sida nördat ner sig långt över gränsen till det sjukliga för att få fram rättvisande siffror över hur det egentligen står till med länder som gärna röstar på varandra (länk till underlag finns på poddens hemsida).

Lyssna

Avsnitt 45, med Josefine Eklöf Om gamla pausnummer, språk och Patrik

2017-05-25

Patrik har lämnat oss som sidekick och ersatts av Sophia Ahlin, men Patriks ande svävar ändå över dagens program. Kanske kan det ha ett samband med att dagens gäst är Josefine Eklöf, som råkar vara sambo med just Patrik. Josefine skaffar sig ett ganska unikt perspektiv genom att, som ett långtidsprojekt, titta igenom alla gamla Melodifestivaler och Eurovision Song Contests i kronologisk ordning, och utifrån detta har hon satt ihop en lista med de bästa pausnumren från forna tiders ESC. Marcus har sammanställt en lista över de mest framgångsrika språken i ESC 2017, och tack vare ett lite annorlunda sätt att räkna blir inte resultatet det kanske mest uppenbara.

Lyssna

Avsnitt 44, med Marcos Ubeda Om minnen, studentrum och programledarkonstellationer

2017-05-18

Det är upplagt för förnamnsförvirring när den mycket rutinerade Melodifestival- och ESC-låtskrivaren Marcos Ubeda gästar Marcus och Patrik. Han berättar minnen från sina äventyr i schlagerland, de som började med att ta hem hela ESC 1999, och är dessutom hygglig nog att låta oss lyssna på den ursprungliga demoversionen av hans melodifestivalvinnare! Patrik har analyserat programledarkonstellationerna i ESC och berättar om vilka upplägg som är vanliga och ovanliga.

Lyssna

Avsnitt 43, med Micke, Marcus och Patrik Om Eurovision Song Contest 2017

2017-05-14

Micke gör ett tillfälligt inhopp från sin föräldraledighet och hjälper oss att vrida och vända på den nyss avslutade Eurovision Song Contest 2017. Vi går igenom alla möjliga aspekter ifrån låtar och placeringar till programledare och kommentatorer, varav de sistnämnda i form av en lista från Marcus. Och i slutänden visar det sig ha en riktigt terapeutisk effekt på vissa i sällskapet.

Lyssna

Specialavsnitt inför finalen Inför finalen i ESC 2017

2017-05-12

Marcus och Patrik gaggar vidare om Eurovision Song Contest 2017, dels om semifinal 2 som var och dels om finalen som ska komma. Mycket händer på oddslistorna just nu, men de vågar sig ändå på lite gissningar om hur det kommer att gå.

Lyssna

Specialavsnitt inför semifinal 2 Inför den andra semifinalen i ESC 2017

2017-05-11

Vi delar med oss av våra intryck från den första semifinalen, både vad gäller låtar, resultat och själva programmet, och diskuterar oss tillsammans fram till vilka tio länder vi tippar kommer att ta sig vidare från semifinal nummer två.

Lyssna

Specialavsnitt inför semifinal 1 Inför den första semifinalen i ESC 2017

2017-05-08

Marcus och Patrik ventilerar sina tankar och tips inför den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2017. Efter en del funderande och debatterande lyckas de komma fram till vilka tio låtar de tror kommer att gå till final.

Resultattavla för OGAE-omröstningen som pågår i Kiev.

Lyssna

Avsnitt 42, med Nina Andrén Om årets ESC-låtar, del 6, och tanter

2017-05-05

Det har blivit dags att avsluta vår genomgång av årets Eurovision-låtar när vi griper oss an bidragen från Schweiz, Vitryssland, Bulgarien, Litauen, Estland, Israel och Ukraina. Hjälp och värdefulla åsikter får vi från Nina Andrén, som också presenterar en topp 5-lista över sina favorit-tanter i Eurovision Song Contest.

Lyssna

Avsnitt 41, med Hasse Gustafsson Om årets ESC-låtar, del 5, och arrangörsstäder

2017-04-27

Dagens gäst, Hasse Gustafsson, är en berest man som på plats har upplevt de flesta av 2000-talets upplagor av Eurovision Song Contest. Här listar han de fem bästa arrangemangen innan han tillsammans med Marcus och Patrik bedömer ytterligare sju bidrag från ESC 2017, nämligen Ungern, Danmark, Irland, San Marino, Kroatien, Norge och Tyskland. Vi ber om ursäkt för något bristande ljudkvalitet i det här avsnittet.

Lyssna

Avsnitt 40, med Fredrik Jansson Om årets ESC-låtar, del 4, och regeländringar med negativa musikaliska konsekvenser

2017-04-20

Vi fortsätter på vår resa genom havet av årets Eurovision-låtar, denna gång i sällskap med Fredrik Jansson. Han introducerar sig med en tänkvärd lista över regler i ESC och vad de har fått för konsekvenser på bidragens musikaliska kvalitet. Därefter bränner vi tillsammans alla broar vad gäller att någonsin få jobb inom EBU eller i Ryssland innan vi bedömer låtarna från Serbien, Österrike, Makedonien, Malta, Rumänien, Nederländerna och Frankrike.

Lyssna

Avsnitt 39, med Thomas Lundin Om årets ESC-låtar, del 3, och oförtjänta sistaplatser

2017-04-13

När man ska bedöma ESC-låtar skadar det ju inte att ha hjälp av en riktigt rutinerad räv på området, och det har vi den här veckan i form av legendaren Thomas Lundin, som återvänder som gäst till podden. Tillsammans med honom ger sig Marcus och Patrik på årets låtar från Island, Tjeckien, Cypern, Armenien, Slovenien, Lettland och Italien. Som den finländare han är ger Thomas oss också en lista över de fem låtar som han anser mest oförtjänt har hamnat på sista plats i ESC.

Lyssna

Avsnitt 38, med Fredrik Wallin Om årets ESC-låtar, del 2, och förvirrade omröstningsögonblick

2017-04-06

Den här veckan har vi besök av Fredrik Wallin, som påminner oss om några gånger då förvirring uppstått under omröstningen i ESC-historien. Dessutom betygsätter och kommenterar vi årets ESC-låtar från Sverige, Australien, Portugal, Grekland, Polen, Moldavien och Storbritannien. Och just det, ja: Sverige, vi har ett resultat!

Lyssna

Avsnitt 37, med Danne Attlerud Om årets ESC-låtar, del 1, och Dannes hågkomster

2017-03-30

I det första av sex avsnitt går vi igenom, betygsätter och kommenterar alla låtar som ska vara med i årets Eurovision Song Contest. Vi börjar med Georgien, Albanien, Belgien, Montenegro, Finland, Azerbajdzjan och Spanien. Insiktsfulla åsikter får vi från låtskrivarräven Danne Attlerud, som också ger oss en lista med låtar han minns från förr. Dessutom spelar vi exklusivt upp låten This Is My Song, som Marcus och Danne skrev tillsammans redan 2005 och som sedan skickats in till Melodifestivalen flera gånger.

Lyssna

Avsnitt 36, med Anders Ringqvist Om festliga artister och dåliga mellanakter

2017-03-23

Marcus och Patrik gör ett sista ryck och stänger igen dörren till Melodifestivalen 2017 med en smäll, innan det är dags att på allvar ta sig an Eurovision Song Contest nästa vecka. Till sin hjälp har de Anders Ringqvist, kunnig schlagerälskare som i år har rest runt och bevakat hela turnén för Mix Megapol och RadioPlays podcast Schlagerpodden. Han listar de av årets artister som han helst skulle vilja gå på fest med och Marcus listar årets sämsta mellanakter. Dagens nyhet om Rysslands vara eller icke vara i Eurovision 2017 leder till intressanta diskussioner om politik och vi hinner också dra lite tankar om vad man skulle kunna göra åt poängsystemet i Melodifestivalens final framöver.

Lyssna

Avsnitt 35, med Sophia Ahlin Om programledare, fyrfaldiga deltagare och årets Melodifestival

2017-03-16

Micke har gått på föräldraledighet och lämnat över programledaransvaret till Marcus. Ny sidekick är Patrik Rosell, som presenterar en lista över artister som deltagit fyra gånger i Eurovision Song Contest. Veckans gäst är mångsysslaren Sophia Ahlin, som ondgör sig över årets programledare och istället listar de bästa programledarna från de senaste åren. Det blir också prat om årets Melodifestival, PMS (inte den sorten du tror) och av någon anledning alldeles för mycket politik.

Lyssna

Specialavsnitt efter finalen Direkt efter finalen i Melodifestivalen 2017

2017-03-12

Efter avslutad TV-sändning snackar Micke och Marcus ner årets Melodifestival, vinnare och förlorare, succéer och fiaskon. Vi gästas också av den person som vann Melodifestivalklubbens prestigefyllda tävling Gissa resultatet, ingen mindre än Marcus bror och poddens medarbetare Martin Andersson.

Lyssna

Avsnitt 34, med Ida Sandahl Om Andra chansen, finalen och länders debutlåtar

2017-03-09

Så här i den sista veckan av årets Melodifestival bjuder vi på ett fullspäckat avsnitt, gästat av ingen mindre än Melodifestivalklubbens ordförande Ida Sandahl. Vi pratar lite om Andra chansen, vi betygsätter alla finallåtarna och så försöker vi oss också på den omöjliga uppgiften att tippa utgången av finalen. Ida listar sina favoriter bland låtar som länder debuterat med i Eurovision Song Contest och vi har fått all möjlig intressant interaktion från våra lyssnare.

Lyssna

Avsnitt 33, med Helena Trus Om deltävling 4, Andra chansen och intervjuer

2017-03-02

Inför Andra chansen i Linköping har vi finbesök i form av Aftonbladets schlagerreporter Helena Trus, som berättar om intervjuer som hon har gjort med MF-artister och som på ett eller annat sätt har gjort avtryck för henne. Vi snackar ner Skellefteå-deltävlingen och siar inför den i år svårtippade Andra chansen, och i bägge de fallen hamnar mycket av fokuset på en viss Loreen. Lite tankar om att nästa veckas stora final kan sluta helt annorlunda mot vad de flesta anar hinner vi också med.

Lyssna

Avsnitt 32, med Alexander Borodin Om deltävling 3, deltävling 4 och kaos

2017-02-24

Micke och Marcus är förvirrade och vet inte riktigt hur man ska tolka de korta klipp av låtarna som SVT har lagt ut, men lyckligtvis får vi allting förklarat av Alexander Borodin, som är vice ordförande i Melodifestivalklubben och på plats på artisthotellet i Skellefteå. Han ger oss också en lista över ESC-sändningar som har slutat kaotiskt, ett ämne som ligger Micke varmt om hjärtat. Dessutom har vi både en lista och en fråga från våra lyssnare.

Lyssna

Avsnitt 31, med Annika Jansson Om deltävling 2, deltävling 3 och tidstypiska låtar

2017-02-17

Poddens utsända reporter Annika Jansson återvänder till sin gamla hemstad Växjö och rapporterar från repetitionerna inför deltävling 3. Efter två relativt självklara veckor visar sig tippandet vara mycket svårare den här gången och vi lyckas inte komma överens om ett gemensamt tips utan levererar vars ett. Annika listar låtar som varit typiska för sin tid, och av obegriplig anledning lyckas Marcus få in en massa Star Wars-referenser i avsnittet.

Lyssna

Avsnitt 30, med Håkan Lindstam Om deltävling 1, deltävling 2 och favoriter som inte levererade

2017-02-10

På plats i Malmö har vi vår utsände reporter Håkan Lindstam, som ger oss en detaljerad inblick inför deltävling 2. Vi pratar givetvis också om deltävlingen som precis varit och Håkan ger oss en lista över ESC-låtar som inte riktigt var bäst när det gällde som mest. Lyssnarlistor och -frågor hinner vi också med.

Lyssna

Avsnitt 29, med Martin Andersson Om deltävling 1 och ESC-scener

2017-02-03

Äntligen är Melodifestivalen igång! Marcus och veckans gäst Martin Andersson har bevakat repetitionerna på plats i Scandinavium och rapporterar allt som är värt att rapportera och lite till. Vi hinner också med en Eurovision-nyhet, en lyssnarlista och så Martins lista, där han visar hur mycket kvaliteten på scenen kan variera från ett år till nästa.

Lyssna

Avsnitt 28, med Fredrik Kempe Om låtskrivandets ädla konst

2017-01-27

Låtskrivarfantomen Fredrik Kempe gör oss sällskap och berättar ingående om alla de viktigaste stegen i att skriva en bra låt till Melodifestivalen. En del anekdoter om allt från nattmanglade dansnummer till Philipp Kirkorov blir det också. Marcus har gått igenom SVT:s nyligen publicerade och detaljerade bidragsbiblar och presenterar vilka fem av årets låtar han tycker verkar mest lovande.

Lyssna

Avsnitt 27, med Ronny Larsson Om juryarbete, DJ:ande och besvikelser

2017-01-20

Han är chefredaktör för tidningen QX, han är DJ, han är den ena halvan av duon schlagerprofilerna, han var medlem i uttagningsjuryn till Melodifestivalen 2017 och han är veckans gäst i podden. Han är, kort sagt, Ronny Larsson. Vi pratar om allt detta som Ronny håller på med och Micke bjuder oss på en lista över sina största besvikelser från Eurovision Song Contest.

Lyssna

Avsnitt 26, med Christer Björkman Om jobbet som producent för Melodifestivalen

2017-01-15

Mr Melodifestivalen himself, Christer Björkman, tar sig tid ur sitt späckade schema för att gästa oss i podden och bland annat berätta om de fem roligaste sakerna med hans jobb. Han ger oss en väldigt djup insikt i hur arbetet med Melodifestivalen och Eurovision Song Contest går till och avslöjar även en del nyheter, som hur länge han har tänkt att fortsätta, vem han vill ska ta över efter honom och att Inför ESC-programmens dagar kan vara räknade snarare än vi anar. Marcus presenterar en lista över klassiska dirigenter.

Lyssna

Avsnitt 25, med Johan Hammerby Om ovanliga språk och promillelåtar

2017-01-08

Micke och Marcus lärde känna Johan Hammerby under ESC-veckan 2016 när han gjorde en artikel om schlagernördar med hallandsanknytning för Hallandspostens räkning. Sedan dess har Johan gått med i Melodifestivalklubben och kommit in "i bubblan" och här presenterar han en lista med Melodifestivallåtar på ovanliga språk. Micke listar också låtar, men i hans fall är de från ESC och kriteriet är att de gör sig allra bäst på ett dansgolv med några glas innanför västen.

Lyssna

Avsnitt 24, med Tommy Grundström Om länder som aldrig vunnit, året 2016 och käpphästar

2017-01-02

I de sista skälvande dagarna av 2016 samlas Micke och Marcus tillsammans med Tommy Grundström och pratar om året som gått. Tommy presenterar en väl genomarbetad lista över sina favoritlåtar från länder som aldrig har vunnit, och Marcus har en högst personlig lista över fem musikaliska detaljer som förstör en låt för honom. Gott nytt år!

Lyssna

Avsnitt 23 Om startfältet i Melodifestivalen 2017 och ja, just det

2016-12-07

SVT har presenterat låtarna och artisterna som ska delta i Melodifestivalen 2017, och Micke och Marcus kan naturligtvis inte hålla sig ifrån att gå igenom och prata om det mest spännande på den listan, i ett litet specialavsnitt utan gäst. Men en topp 5-lista har vi i alla fall, när Micke presenterar deltaganden som man oftast glömmer bort. Dessutom kommer det lite nyheter på det personliga planet, nyheter som kan komma att påverka poddens framtid.

Lyssna