Schlagervännerna

Säsong 4 Alla avsnitt

Avsnitt 107, refuserade bidrag återblick del 2 Andra återblicksavsnittet efter serien om refuserade bidrag

2019-12-28

Emil och Josefine stänger ner serien om refuserade Melodifestivalbidrag (i alla fall för ett tag framöver) och blickar tillbaka på vad som varit extra kul. Det blir schlagermedley, bortklippt extramaterial och Henrik Bie som rings upp än en gång för att svara på kritiken som riktats mot honom varför han varit så bitter. Han ger oss dessutom fler refuserade låtar som vi än en gång tokälskar.

Lyssna

Avsnitt 106, refuserade bidrag återblick del 1 Första återblicksavsnittet efter serien om refuserade bidrag

2019-12-27

Emil och Josefine bjuder in Schlagerprofilen Ronny Larsson, som lyssnat på samtliga sju program i serien om refuserade Melodifestivalbidrag. Han levererar en lista med fem låtar som han finner det helt orimligt att de inte tagits ut. Vi får reda på vad han har tyckt varit det bästa med serien men även det som varit mindre bra. Han avslöjar också att han är glad att en viss låt blev diskad och vi låter som vanligt Tobias Larsson styra upp pladdret, och han passar på att även göra en hyllning till en viss person han håller extra kär.

Lyssna

Avsnitt 105, med Mathias Holmgren Om fransk musik, Barbados och dejting

2019-12-15

När Mathias Holmgren gästar oss blir det förstås snack om hur det var att slå igenom i dokusåpan Fame Factory som Bert Karlsson ansvarade för. Det var också här han fick sin första hit, "Något som kan hända". Emil berättar om sitt första möte med Mathias och vi pratar såklart Melodifestivalen där Mathias ställt upp två gånger, en gång i bandet Barbados och en gång som soloartist. Vi får reda på hur det kom sig att Mathias blev frontfigur i Barbados och vi reder i den tråkiga historien om varför han fick sparken. Emil och Mathias har en ingående diskussion om kavajer, något som Josefine inte är lika intresserad av. Mathias bjuder på en lista som klingar franskt och vi pratar plagiatanklagelser och tidningsrubriker. Så här inför storhelgerna får vi också tips på en nyårslåt att fira in det nya året med, skriven av Camilla Läckberg.

Lyssna '

Avsnitt 104, med Henrik Olsson Om år 2001, familjetraditioner och Grekland

2019-12-07

Henrik Olsson är killen som fick vara både programledare och kommentator 2001. Vad hände egentligen bakom kulisserna på Malmö-operan? Vi pratar om plagiatanklagelser gentemot vinnarlåten och lyssnar på samtliga inblandade låtar. Henrik berättar också om den långa resan till Köpenhamn med svenska delegationen och reder ut skandalen runt "tumör-Grekland". Han avslöjar också för Emil och Josefine hur traditionerna ser ut varje år Melodifestivalturnén drar igång och pratar om de omistliga quizzarna med familjen och kompisarna.

Lyssna

Avsnitt 103, med Linda Bengtzing Om alla mina sorger, tidigare bidrag och att ha sluppit en karriär som barnstjärna

2019-11-30

Äntligen är Linda Bengtzing tillbaka i Melodifestivalen (där hon hör hemma). Hon är vår stora favorit och vi har tusen frågor. Hon avslöjar massa nya detaljer om låten "Alla mina sorger", bakom kulisserna-historier bakom samtliga tidigare bidrag och planen som väntar efter Melodifestivalen. Emil avslöjar låtar som Linda har sjungit på men glömt bort och Jenny undrar vilket av alla bidrag hon känt sig mest bekväm med. Vi skrattar högt tillsammans, men det finns också ett djupt allvar i avsnittet när Linda berättar om hur det var att nästan slå igenom som 12-åring.

Lyssna

Reaktioner på bidragen till Melodifestivalen 2020 Efter presskonferensen där 2020 års låtar till Melodifestivalen presenterats

2019-11-26

Artisterna och låtarna som ska delta i Melodifestivalen 2020 är avslöjade. Emil och Jenny bara måste prata av sig om detta och vem är då bättre att bjuda in än Sveriges bästa schlagerjournalist Tobbe Ek, mannen som har sådan koll att han återigen lyckades med konststycket att avslöja en majoritet av de tävlande bidragen i förväg? Vi älskar att han ger oss känslan att vi själva får vara flugor på väggen i hans analyser. Med det sagt ska vi också säga att vi inte alltid är överens, precis som det ska vara. Men jäklar vad taggade vi är på Melodifestivalen 2020 efter detta avslöjande snack!

Lyssna

Avsnitt 102, med Anders Dannvik Om samarbeten, demolåtar och refuserade låtar

2019-11-24

Kanske det mest hjärtliga samtal vi haft. Anders ger oss tillåtelse att spela upp flera demoversioner på låtar som kommit med i Melodifestivalen men även några som inte gick hela vägen i SVT:s gallring, bland annat en låt som Afro-dite sjöng in samma år som "Never Let It Go". Josefine avslöjar att Emil haft en viss koppling till Anders frisyr och vi kan inte låta bli att fråga hur törstig Pernilla Emme var 1993. Vi får också veta vad Anders gör idag och att han skrivit en OS-låt som blev det landets mest sålda låt det året.

Lyssna

Avsnitt 101, med Billy Butt Om guldskivor, pseudonymer och jullåtar

2019-11-17

Hos Schlagervännerna gillar vi historier från Melodifestivalens och Eurovisions värld. Och är det någon som har gott om sådana är det veckans gäst, låtskrivaren och managern Billy Butt, som generöst delar med sig av anekdoter för Emil och Marcus. Under 80- och 90-talen var Billy, som närmast kunde beskrivas som en musikalisk Bert Karlsson, mannen som hade ett finger med i mycket som hade med Melodifestivalen att göra. Han har upptäckt och hjälpt fram flera av våra mest klassiska både artister och låtskrivare, men vad många kanske inte vet är att han själv har en gedigen musikalisk utbildning och har skrivit många låtar, till och med en som har deltagit i Eurovision och, av någon anledning, flera kända jullåtar. Lyssna på hur det har gått till bakom kulisserna och om hur världsvane Billy skojade med hela den svenska eliten av nöjesjournalister, som inte alltid hängde med i svängarna!

Lyssna

Avsnitt 100, jubileumsavsnitt Om hundra avsnitt av podden

2019-11-10

Schlagervännerna fyller jämnt med sitt hundrade ordinarie avsnitt! Vi tittar tillbaka på de hundra avsnitt och snart fyra år som har gått och ni får höra historien om hur podden kom till och utvecklades till vad den är idag. Emil och Josefine unnar sig lite välförtjänt vila efter sin enorma insats med sin maxiserie om refuserade bidrag, men övriga redaktionen har samlats för att se tillbaka på det vi minns bäst från åren som har gått. Hör om artister med gott självförtroende, journalister med nörderikärlek, låtskrivare med minnesförlust, komiker med selfiebehov, generaler med oavslöjade planer och mycket mer när Patrik, Marcus, Martin, Jenny och Micke blir nostalgiska som aldrig förr, och kanske lite väl självgoda.

Lyssna

Avsnitt 99, refuserade bidrag del VII: Spotify Sjunde avsnittet i programserien om refuserade låtar till Melodifestivalen

2019-10-27

I vårt allra sista avsnitt om refuserade melodifestivalbidrag har vi landat i nutid. Vi ringer för sista gången upp Bert Karlsson och han berättar bl a om sin senaste hit på Spotify. Emils vän Marina Ammouri ringer upp och berättar om en låt som Linnea Deb sjöng demon på och som vårt orakel Tobias Larsson försökt få med i Finlands uttagning. Samtalet med Marina leder oss till Regina Lund som berättar om att hon skickat in en hel skiva till urvalsjuryn. Vi får höra låten som The Lovers of Valdaro skrev själva till Melodifestivalen och Josefine kan inte sluta prata om hur mycket hon älskar den. Vi hyllar Lars "Dille" Diedricson med hjälp av Claes Andreasson. Det går som vanligt åt två sponsrade flaskor Baglietti vilket resulterar i att Josefine letar potatisskruvar i skåpet och Emil spiller baba ganoush i skrevet.

Lyssna Spellista

Avsnitt 98, refuserade bidrag del VI: Är schlagern död? Sjätte avsnittet i programserien om refuserade låtar till Melodifestivalen

2019-10-13

I vårt efterlängtade schlageravsnitt ställer vi oss frågan om schlagern verkligen är död och självklart ringer vi Bert Karlsson för att höra hans svar på detta. Vi lyssnar på fantastiska schlagerlåtar som blivit refuserade och upptäcker många guldkorn som skickats till andra länder. Sean Banan delar med sig av refuserade låtar som han efter vår intervju bestämmer sig för att skicka in igen (därav att ett piiip-ljud lagts in i sista stund över låttitlarna). Vi får reda på hur "In and Out of Love" lät när den refuserades med Man Meadow och vem som sjöng på demon till "Something in Your Eyes". Som vanligt har vi fantastiska gäster som bidrar med grymma låtar och härliga anekdoter, som Martina Edoff, Fredrik Olofsson och återkommaren Claes Andreasson. Vi har också fått in önskemål från lyssnare om att få höra Rebeckas version av "Party Voice" och en refuserad låt med Uffe Persson. Det har vi självklart fixat! Avslutningsvis summerar Tobias avsnittet och vi hyllar Lasse Brandeby.

Lyssna Spellista

Avsnitt 97, refuserade bidrag del V: Hela Sveriges fest Femte avsnittet i programserien om refuserade låtar till Melodifestivalen

2019-09-29

Nu har Melodifestivalen blivit hela Sveriges fest med konfetti och ballonger, men Bert Karlsson är inte nöjd. Vi pratar med Mathias Holmgren som berättar historien bakom den diskade låten "Åt helvete för sent". Susie Päivärinta bjuder på outgivna låtar med Lili & Susie och Evan bjuder på ett unikt medley av låten "När jag andas". Vi lyssnar på en massa Timoteij-låtar och frågar oss hur lätt, eller svårt, det är att sjunga med i "La voix". Claes Andreasson berättar om Drängarnas melodifestivalförsök med låten "Mellan himmel och jord", som sen blev "Wolves of the Sea", och om piratäventyr utanför Somalias kust. Han hjälper oss också med att hylla vännen Javiera. Det här avsnittet är lite längre än det förra men kanske också lite bättre!

Lyssna Spellista

Avsnitt 96, refuserade bidrag del IV: Turnén Fjärde avsnittet i programserien om refuserade låtar till Melodifestivalen

2019-09-13

Svante Stockselius och Christer Björkman lyfter Melodifestivalen till nya höjder när vi ger oss in på 2000-talet. Bert Karlsson tar åt sig äran för att det blev en turné och vi lyssnar på tre diskade låtar. Anders Dannvik rentvår "The Name of Love" och Lotta Engberg gör en julsång av en refuserad låt. Vi får reda på vem som sjöng på demon till "Jag ljuger så bra" och vem som sjöng in en låt specialskriven till Lill-Babs. Micke Wennborn bjuder på många roliga anekdoter och Danne Attlerud berättar om refuserade låtar som skickats till andra länders uttagningar. Refuserade låtar med Per Gessle, Ace of Base och Sarek spelas upp och vi pratar med flera vinnare som också blivit refuserade, som Jessica Andersson, Tony Haglund och Linda Dahl. Lars Edvall försöker minnas Crosstalk-rappen, Henrik Bie riktar kritik mot Christer Björkman och vi hyllar Svullo. Tillsammans med Tobias nystar vi i historien om Marie Lindberg och avslöjar flera låtar som refuserats i Sverige men kommit med i Finland och tvärtom. Han lyfter också frågan om tävlingen verkligen är öppen för alla. Det här är vårt längsta avsnitt någonsin, men kanske också vårt bästa!

Lyssna Spellista

Avsnitt 95, refuserade bidrag del III: Svackan Tredje avsnittet i programserien om refuserade låtar till Melodifestivalen

2019-08-25

Vi tar oss an det utskällda 90-talet och tillsammans med Tobias försöker vi reda ut varför denna epok i Melodifestivalen kallas för "svackan", trots att Sverige vann hela Eurovision två gånger. Mathias Holmgren delar med sig av sina första försök att komma med i Melodifestivalen och vi lyssnar på en massa refuserade låtar från både Barbados och Kikki Danielsson. Susanne Wigforss har efter föregående program fortsatt att leta i sina gömmor och har hittat något riktigt kul på en gammal kassett, och kul saker får vi även från Anders Dannvik. Vi blir uppringda av flera artister som har hört våra tidigare avsnitt och vill vara med i serien. Det blir så klart en djupdykning i Schlager-SM 1994, som gick på TV3, och vi ringer upp Bert Karlsson som drog igång det. Emil pratar också med vinnaren av Schlager-SM, Jenny Öhlund, och vi får reda på att vinjettmusiken till en svensk 90-tals-såpa har skickats in till Melodifestivalen.

Lyssna Spellista

Avsnitt 94, refuserade bidrag del II: Skara-pop Andra avsnittet i programserien om refuserade låtar till Melodifestivalen

2019-08-11

Vi ringer såklart upp Bert Karlsson, eftersom hans skivbolag Mariann hade med bidrag varje år under hela 80-talet och tillsammans med låtskrivar-giganterna Lasse Holm och Torgny Söderberg dominerade 80-talet. Lasse Holm bjuder på första originalversionen av "Främling" och Martin Kontra avslöjar en sexistisk anekdot om uppkomsten av Anna Books "ABC". Paul Sahlin berättar om sitt artistnamn Paljett och Emil pratar med fantastiska Siw Malmkvist om hennes försök att komma med, bland annat med låten "Mary Bell". Vi ringer också upp Susanne Wigforss som skrivit texten till "Mary Bell", och Jonas Warnebring som skrivit musiken till "Det är kärlek". Lili & Susie avslöjar hur deras megahit "Oh Mama" lät när den skickades in till Melodifestivalen och Tobias Larsson knyter ihop säcken med en briljant analys. Vi lyssnar på mängder av refuserade bidrag, bland annat tidiga försök av Linda Bengtzing och Jill Johnsson och avslutningsvis hyllar vi Eddie Meduza.

Lyssna Spellista

Avsnitt 93, refuserade bidrag del I: Eliten Första avsnittet i programserien om refuserade låtar till Melodifestivalen

2019-07-31

ABBA, Tomas Ledin, Monica Zetterlund, Lasse Berghagen och Magnus Uggla. Ja, alla ville ställde upp i Melodifestivalen under 1970-talet utan att skämmas. Vi ringer upp Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson för att få reda på vad som krävs för att bli ett av de utvalda 28 bidragen av ungefär 2500 som skickas in. Även giganter som Bert Karlsson, Lasse Holm och 1975 års snygging Hadar Kronberg medverkar. Vårt orakel Tobias Larsson briljerar med en analys och vi lyssnar på flera inskickade refuserade bidrag från 1970-talet, bland annat ett med Lill-Babs, den andra låten som ABBA valde mellan 1974 och en låt som enligt Bert skulle sälja 250000 exemplar och slog ut allt motstånd på Svensktoppen trots att den blev refuserad till Melodifestivalen.

Lyssna Spellista

Teaser inför serie om refuserade låtar En liten försmak om vad som ska komma under de närmaste sju avsnitten

2019-07-17

Tusentals låtar skickas in till Melodifestivalen varje år. Bland det som inte får plats i själva tävlingen finns det mycket som är både väldigt bra och intressant. Därför har vi grävt djupt i byrålådorna, pratat med en massa mer eller mindre kända och fantastiskt trevliga och hjälpsamma människor som skickat in låtar, och fått tag på en hel hög med intressanta demos och historier som vi tänkte ägna de närmaste sju avsnitten åt, från 70-talet till nutid. Här har ni ett litet smakprov på vad som komma skall.

Lyssna

Avsnitt 92, med Anders Ringqvist Om siffror, system och drömmar om Melodifestivalen

2019-07-14

Härlige Anders Ringqvist är tillbaka som gäst i podden för att med Jenny och Marcus blicka både bakåt och framåt i sommarvärmen. Vad minns vi från Eurovision 2019 och vad var bra respektive mindre bra? Statistikern Anders, siffernörden Marcus och den i sammanhanget närmast normala Jenny gräver ner sig i analyser och resonemang som definitivt överstiger de av Folkhälsoinstitutet rekommenderade gränsvärdena. Vi tittar också framåt mot nästa Melodifestival, och Anders får beskriva hur han skulle skapa den perfekta Melodifestivalen, inklusive en lista över artister som han skulle vilja se debutera.

Lyssna

Avsnitt 91, med Nemo Hedén Om det tidiga schlagerintresset, Bert Karlsson och att ha gjort 238 poddavsnitt

2019-07-01

Aldrig förr har Schlagervännerna gästats av en person som har en så stor vana av att spela in podcasts som gästen i detta avsnitt. Gästen är Nemo Hedén och han har hittills spelat in över 230 avsnitt av sin egen podcast "Nemo möter en vän". I podden har han mött omkring 60 personer med Melodifestivalanknytning. Här får vi får höra berättelser om några av de mötena. Vi får veta vilka personer Nemo allra helst skulle vilja intervjua, vad han tänker på när han hör namnet Bert Karlsson och hur hans schlagerintresse en gång startade. Programmet leds denna gång av Patrik och Marcus. Marcus gör en lista där han försöker sia in i framtiden om vem som vinner Melodifestivalen 2020. Dessutom bjuds vi på en lyssnarlista.

Lyssna

Avsnitt 90, med Niklas Larsson Om schlager, politik och Tel Aviv

2019-06-16

Eurovision är över för i år men Schlagervännerna fortsätter intervjua, diskutera, analysera och underhålla alla schlagerintresserade människor. Denna gång får Jenny och Patrik besök av politikern och schlagerfantasten Niklas Larsson som berättar om sina upplevelser i Tel Aviv under årets Eurovision och varför det är så roligt att vara på plats. Han listar sina låtfavoriter från tävlingen, där den äldsta har nästan 50 år på nacken, och förklarar hur kopplingen mellan schlager och politik kan se ut.

Lyssna

Avsnitt 89, med Josefine Eklöf Om de mest minnesvärda upplevelserna i Tel Aviv, att själv vinna Eurovision och de vitryska jurypoängen

2019-06-02

Vi fortsätter våra diskussioner kring årets Eurovision. Tre av fyra personer i det här programmet var på plats i arenan under sändningarna. Bland dem finns vinnaren Joel Sjöö, svensken som är en av upphovsmännen bakom Nederländernas vinnarbidrag. Huvudgäst i programmet är Josefine Eklöf som listar sina mest minnesvärda upplevelser från veckan i Tel Aviv. Vi diskuterar de vitryska jurypoängen och Micke ger sina hetaste spaningar från årets Eurovision.

Lyssna

Avsnitt 88, med Emil Löfström Om en vecka i Tel Aviv, röstningssiffror och att attackera en jojkande norrman

2019-05-23

Den här veckans gäst är vår egen Emil Löfström, som gör gemensam sak med Jenny och Marcus i att få prata av sig om allt som har hänt under årets Eurovision. Det här avsnittet spelades in bara dagen efter att Emil kom hem från Tel Aviv och han har naturligtvis mycket att berätta om årets tävling och om Israel, landet som han har en alldeles särskild relation till. Det senare märks också när han i sin lista ger oss fem låtar som deltagit i de israeliska uttagningarna men inte vunnit. Marcus har dykt djupt i årets resultat och röstningssiffror och hittat fem anmärkningsvärda punkter att ta upp, där han bland annat förebådar en stor skandal under uppsegling.

Lyssna

Specialavsnitt från Tel Aviv Om stämningen på plats i Tel Aviv, om semifinalerna och om när Emil blev utslängd av Madonna

2019-05-17

Nu när vi har två semifinaler bakom oss och finalen framför oss ger Schlagervännernas tre utsända i Tel Aviv, Emil, Josefine och Patrik, sin syn på det som hittills hänt i tävlingen och i Eurovision-staden. Hör också om när en världsartist stoppade Emil från att se semifinal två på Euroclub.

Lyssna

Specialavsnitt om Israel En helkväll om Israel, inspelad med publik

2019-05-14

För första gången någonsin har vi här ett avsnitt av Schlagervännerna som är inspelat inför publik! Under en särdeles trevlig sammankomst med tema från årets värdland i Eurovision, Israel, träffades ett stort gäng och tittade och röstade på samtliga Israels bidrag genom Eurovision-historien. Då detta var första gången som samtliga personer i Schlagervännerna-redaktionen hade möjlighet att träffas kunde vi givetvis inte låta bli att prova på att spela in ett poddavsnitt, och med publiken medräknad blev det ett rekordstort antal Schlagervänner i ett och samma avsnitt. Vi dissikerar och diskuterar ett stort antal israeliska klassiker, både på kors och tvärs, och det blir mycket skratt och god stämning.

Lyssna

Specialavsnitt inför Eurovision Song Contest 2019 Om årets mest överskattade och underskattade Eurovision-låtar och om att kasta sten i glashus

2019-05-12

Årets stora händelse, Eurovision Song Contest i Tel Aviv, närmar sig med stormsteg. Schlagervännerna har gått igenom och betygsatt alla 41 bidrag men de fyra programledarna har hittills inte diskuterat dem tillsammans - förrän nu. Här kastar Micke, Marcus, Jenny och Patrik sten i glashus så att det stänker om det. De är inte särskilt överens när de undrar hur de andra kunde sätta så höga eller så låga betyg på bidragen. Sedan diskuterar programledarna vilka låtar som har blivit bättre eller sämre efter många lyssningar nu när repetitionerna i Tel Aviv har varit igång ett tag. Och så avhandlas den stora frågan: vem vinner årets Eurovision?

Lyssna

Avsnitt 87, med Thomas Lundin Om de sista sju låtarna, spännande erbjudanden och att komma ut som icke-nörd

2019-05-10

I det sista av de sex program där vi betygsätter årets Eurovision-låtar får Patrik och Marcus hjälp av den populära åsiktsmaskinen Thomas Lundin. Han gör en uppföljning på en tidigare lista när han listar de fem låtar i Eurovision-historien som mest har förtjänat sina sistaplatser, och givetvis klarar sig inte Thomas eget hemland Finland från att få en släng av sleven. Betydligt positivare omdömen blir det när vi betygsätter låtarna från Ryssland, Albanien, Norge, Nederländerna, Nordmakedonien, Azerbajdzjan och Italien, och dessutom får vi reda på att Thomas har fått ett och annat erbjudande genom åren att ställa upp som artist i olika länder och att han faktiskt inte är så mycket schlager-nörd som alla tycks tro.

Lyssna Betyg

Avsnitt 86, med Fredrik Jansson Om sju av årets låtar, avgrundsdjupa analyser och trender som aldrig fick fäste

2019-05-01

Sveriges redan nördigaste schlagerpodd kommer här med sitt kanske allra nördigaste avsnitt någonsin, när Micke och Marcus får besök av den numera klassiska gästen Fredrik Jansson, som den här gången har tagit sina välkända djupanalyser av låtar till nästa nivå. Med närmast vetenskaplig precision går vi igenom låtarna från Danmark, Sverige, Österrike, Kroatien, Malta, Litauen och Tyskland, men först har Fredrik identifierat fem låtar i Eurovision-historien som har kommit med något nytt och spännande, men trots det inte fått några efterföljare.

Lyssna Betyg

Avsnitt 85, med Johan Hammerby Om de första låtarna i semifinal 2 och låtar som borde ha varit i final

2019-04-22

Schlagervännerna är tillbaka med ännu ett program där vi bedömer sju av de låtar som ska tävla i årets Eurovision. Vid det här laget rutinerade Jenny får sällskap av Marcus, som stått vid sidan av i tre program och är grymt sugen på att hissa och dissa. Framförallt har vi dock hjälp av Hallandsposten-journalisten och återvändande poddgästen Johan Hammerby, som verkligen tänker på lyssnarnas bästa när han gör en lista som visar upp hans smak inför betygsättningen, i form av tidigare låtar som oförtjänt inte har nått Eurovision-finalen. Eller, som Johan själv uttrycker det: "Men, hur kunde den där inte gå vidare?!?" I det här programmet betygsätter vi låtarna från Armenien, Irland, Moldavien, Schweiz, Lettland, Rumänien och Storbritannien, och vi kan redan nu avslöja att en av dessa låtar faktiskt råkar vara Johans favorit i år.

Lyssna Betyg

Avsnitt 84, med Tove Karlsson-Stangenfjord Om att bli riktigt förbannad av tävlingen och att totaldissa ett av årets bidrag

2019-04-17

Vår resa mot Eurovision i Tel Aviv fortsätter. Micke och Patrik bedömer sex av årets bidrag Till sin hjälp har de gästen Tove Karlsson-Stangenfjord. Vi får höra vad som har gjort Tove mest förbannad i schlagerhistorien. Och hon blir faktiskt riktigt förbannad. För första gången i den här poddens historia delar gästen ut en nolla, och det blir till en låt som samtliga i redaktionen nollar. Bidragen som bedöms i det här avsnittet kommer från Island, Estland, Portugal, Grekland, San Marino och Frankrike.

Lyssna Betyg

Avsnitt 83, med Emma Harborn Om sju av 2019 års Eurovision-bidrag och omöjliga Eurovision-städer

2019-04-13

Vi fortsätter vår bedömning av årets Eurovision-bidrag, och nu med startordningen släppt kan vi sakta glida in i att följa den. Idag får Micke och Jenny hjälp av återkommande gästen Emma Harborn att betygsätta och kommentera bidragen från Cypern, Finland, Vitryssland, Belgien, Georgien, Australien och Israel. Emma, som är en person som gillar att resa och inte sällan småhåller på vissa länders bidrag av turistmässiga skäl, listar också städer som tyvärr aldrig kommer att få arrangera Eurovision Song Contest.

Lyssna Betyg

Avsnitt 82, med Ann-Marie Svanström Om sju av 2019 års Eurovision-bidrag och att tacka nej till att se Eurovision live

2019-04-02

Eurovision Song Contest närmar sig med stormsteg. Det märks inte minst i Schlagervännerna som nu kör igång med sina inför Eurovision-program. Första gästen ut att vara med och tycka till om årets bidrag är schlagervännen Ann-Marie Svanström, vars första Eurovisionminne är från 60-talet. Hör henne berätta om det minnet, men också om gången då hon tackade nej till att se Eurovisionfinalen live vilket hon sedan ångrade. Tillsammans med Patrik och Jenny bedömer Ann-Marie årets bidrag från Ungern, Serbien, Montenegro, Slovenien, Tjeckien, Polen och Spanien. Poängskalan är som vanligt från noll till tio och åsikterna går isär på mer än ett ställe för programmets panel. Dessutom bjuds det på en rasande lyssnarlista.

Lyssna Betyg

Avsnitt 81, med Thomas Strindberg Om data, hemliga rum och trender i Eurovision 2019

2019-03-28

I det förra avsnittet önskade gästen Gustav Dahlander att vi skulle ha med Thomas Strindberg som gäst. Schlagervännerna levererar, så den här veckan har vi fått tag på en av de mest okända hjältarna i det underbara spektakel som vi kallar Melodifestivalen. Han är ansvarig för appen och är också den som ansvarar för omröstningen, en uppgift som är så viktig och så hemlig att rummet han sitter i inte ens har någon skylt på dörren. Stackars Thomas hamnar här i något som närmast kan liknas vid ett korsförhör när Patrik och Marcus nyfiket bombarderar honom med frågor om varenda liten detalj angående all data som finns att tillgå gällande årets röstningssiffror. Vi har också börjat att lyssna på årets Eurovision-låtar för att kunna sätta betyg på dem i kommande program och Patrik har identifierat några trender.

Lyssna

Avsnitt 80, med Gustav Dahlander Om röstningsanalyser och drömjobb

2019-03-21

Gustav Dahlander, melodifestivalfantasten som blev SVT:s egen expert och krönikör, gästar Schlagervännerna. Många är de som skulle vilja ha hans jobb, inte minst Micke och Marcus som listar de uppdrag inom MF och ESC som de suktar mest efter. Gustav listar de bästa metal-bidragen i tävlingens historia och så blir den en rejäl dos analys kring röstningssiffrorna i årets MF.

Lyssna

Avsnitt 79, med Lina Åhman Om Melodifestivalen 2019 och märkliga upplevelser i schlagerland

2019-03-11

Melodifestivalen 2019 är över, låten "Too Late For Love" vann en jordskredsseger och podden har bytt namn från "Schlager-Micke och hans vänner" till "Schlagervännerna". Det är onekligen mycket som händer nu och i det här avsnittet snackar Jenny och Marcus ner årets Melodifestival i allmänhet och finalen i synnerhet tillsammans med Lina Åhman från Live Nations officiella festivalbevakning Melfest Live. Lina är också en av poddens trogna lyssnare, och har varit med om ett flertal väldigt speciella händelser då hon har arbetat med Melodifestivalen och Eurovision i olika former. Om du tycker att du känner igen henne kanske du ska titta extra noga på de sista minuterna av finalen i Eurovision Song Contest 2015...

Lyssna

Specialavsnitt inför finalen av Melodifestivalen 2019 Lite tankar inför finalen av Melodifestivalen 2019

2019-03-07

Det börjar bli dags för final i Melodifestivalen 2019, och även om vi redan har talat om vad vi tycker i sociala medier så kan vi inte låta bli att också prata om vad vi tror. Det blir en ganska lång och vindlande diskussion om många olika vinklar, trots att vi är helt överens om vem vi tror kommer att få åka till Tel Aviv.

Lyssna

Avsnitt 78, med Linnéa Deb Om Andra chansen och Linnéa Debs bästa ögonblick i Melodifestivalen

2019-03-05

En av 2010-talets riktiga giganter i Melodifestivalen gäster oss då ESC-vinnaren Linnéa Deb listar sina största ögonblick som låtskrivare i tävlingen. Det blir givetvis mycket snack om finalen där hon har med hela tre bidrag, varav den sista tog sig vidare från Andra chansen där hon förstås var på plats! Trots sina tre finalbidrag verkar dock Linnéa övertygad om att en annan låt kommer att segra i lördagens final.

Lyssna

Avsnitt 77, med Tobbe Ek Om deltävling 4 och Tobbes saknade finallåtar

2019-02-26

Nu har vi hört alla årets 28 låtar. Åtta av dem är redan i final, åtta av dem har fortfarande chansen att ta sig dit och vår gäst idag, Aftonbladets Tobbe Ek, har följt dem alla tätt i hasorna sedan de tog sina första steg för fyra veckor sedan. Tillsammans med Patrik och Jenny pratar han ner årets deltävlingar i allmänhet och deltävling fyra i synnerhet. Vi blickar även fram emot både Andra chansen och finalen och Tobbe listar de låtar han saknar i den senare.

Lyssna

Specialavsnitt efter första uppspelningen av bidragen i deltävling 4 Efter den första uppspelningen av bidragen i Melodifestivalens deltävling 4 2019

2019-02-20

De sista sju låtarna har släppts ur sin påse som vilda katter. Patrik har fått tag på poddens goda vänner Alexander Borodin och Jimmy Wallin, som har hört dem skrika av lycka i sin nyvunna frihet. Är det något klös i Pagan Fury, har Ann-Louise Hanson slitit ner sina klor på sina 13 tidigare försök, hur klarar sig kattungen Bishara bland de vuxna vildkatterna och är John Lundvik den mästerkatt som startnumret förpliktigar till? Lyssna så får du reda på allt.

Lyssna

Avsnitt 76, med Anderz Wrethov Om deltävling 3 och Anderz Wrethovs låtskrivande

2019-02-19

Den för veckan högaktuella låtskrivaren Anderz Wrethov, som tävlade i Leksand med låten "Who I Am" och gick till Andra chansen, gästar Patrik och Marcus och berättar om helgen som gick, helgen innan det och kommande helger (ja, han är ju med i Melodifestivalen var och varannan vecka i år). Han ger oss om en inblick i vad som fick honom att bli låtskrivare och får oss också att förstå varför Vellinge är schlagervärldens centrum. Och eftersom vi är de vi är frågar vi givetvis ut honom om allt som har med låtskrivande att göra. Plus att Patrik avslöjar en nyhet om poddens framtid!

Lyssna

Specialavsnitt efter första uppspelningen av bidragen i deltävling 3 Efter den första uppspelningen av bidragen i Melodifestivalens deltävling 3 2019

2019-02-14

Den här veckan har Patrik fått tag i Melodifestivalklubbens Alexander Borodin och Dennis Fixman, som har varit på pressens förhandslyssning av veckans låtar och ger oss sina kommentarer. Vilka leverarar, vilka är besvikelser och vilka tjatar hål i huvudet på de stackars lyssnarna?

Lyssna

Avsnitt 75, med Ceca Wadstein Om deltävling 2 och sångteknik

2019-02-12

Poddens egna surmuppar Micke och Marcus är tillbaka och idag ska vi gräva ner oss i allt som har med röster och sångteknik att göra tillsammans med sångcoachen Ceca Wadstein. Hon hade hand om både Benjamin Ingrosso och Felix Sandman förra året, men framförallt var hon på plats i Malmö i helgen med en av hennes två adepter i år, Oscar Enestad, och kan berätta en del om vad som hände bakom kulisserna. Det känns också helt naturligt att hon ger oss en lista över sina favoritröster i Melodifestivalen och givetvis pratar och tycker vi massvis om helgen som just gick.

Lyssna

Specialavsnitt efter första uppspelningen av bidragen i deltävling 2 Efter den första uppspelningen av bidragen i Melodifestivalens deltävling 2 2019

2019-02-06

Podden har inga egna utsända på plats i Malmö den här veckan, men Patrik har fått tag på våra vänner William, Anton och Peter, som är på plats för Melodifestivalklubben. De guidar oss igenom en ganska jämntjock sjö av radiohittar som i mitten har en ö i form av en artist som ställer upp vart femtionde år.

Lyssna

Avsnitt 74, med Martin Andersson Om deltävling 1, G:sons bästa låtar och appens djupaste hemligheter

2019-02-04

Melodifestivalen 2019 har rivstartat och poddens egna Marcus Björkander och Martin Andersson har följt alltihop på plats i Göteborg, med hjälp av vår redaktör Josefine Eklöf. Tillsammans med Jenny pratar Marcus och Martin om låtarna, resultaten, programinnehållet och mycket mer. Martin leverar motsatsen till den lista han levererade redan i avsnitt 5 av den här podden, nämligen högaktuella Thomas G:sons bästa låtar. Marcus har träffat många intressanta personer, framförallt Thomas Strindberg och hans team som står bakom den så omtalade Melodifestivalen-appen, och vi får reda på mer detaljer om denna än vad som går att hitta någon annanstans än i Sveriges nördigaste schlagerpodcast.

Lyssna

Specialavsnitt efter första uppspelningen av bidragen Efter den första uppspelningen av bidragen i Melodifestivalens deltävling 1 2019

2019-01-30

Stora delar av redaktionen har varit på uppspelningen av den första veckans låtar inför presskåren och delar gladeligen med sig av sina åsikter.

Lyssna

Avsnitt 73, med Roger Lundgren Om riktiga kungligheter, schlagerdrottningar och skomakare

2019-01-28

Hovexperten Roger Lundgren gästar Micke och Patrik och visar att han inte bara har stenkoll på alla Europas kungligheter, utan även på schlager, om än med en smak som verkar ha vissa element av självspäkelse. Vad finns det egentligen för kopplingar mellan rojalism och schlager? Micke har gjort en lista över låtar där låtskrivarna nog borde ha nöjt sig med att just låtskriva och lämnat sjungandet till någon annan.

Lyssna

Avsnitt 72, med Christer Björkman Om startfältet 2019, svårövertalade artister och saknade länder

2019-01-23

I det som börjar bli en årlig, och mycket trevlig, tradition tar sig självaste Christer Björkman tid för att nörda ner sig riktigt ordentligt med oss. Han är dessutom på riktigt listhumör och leverar inte bara en utan tre listor, och givetvis pratar vi också mycket om vad som väntar oss i Melodifestivalen 2019. Marcus har också med risk för sin egen säkerhet knåpat ihop en lista över länder som han saknar i Eurovision 2019, förhoppningsvis utan att provocera alltför många lyssnare.

Lyssna

Avsnitt 71, med Patrik Rosell och Jenny Stengård Om en ny säsong och gamla gäster

2019-01-19

Vi har drabbats av 2019 och det är dags för en ny säsong av "Schlager-Micke och hans vänner"! Inför årets säsong har vi utökat personalstyrkan och då passar det bra att till det första programmet bjuda in de två personer som ni tillsammans med Micke och Marcus kommer att höra som programledare och sidekick i avsnitten framöver, nämligen Patrik Rosell och Jenny Stengård. Enligt sann poddtradition bidrar de givetvis med vars en lista och vi hinner även blicka lite framåt mot Melodifestivalen 2019.

Lyssna