Schlagervännerna

Säsong 3 Alla avsnitt

Avsnitt 70, med Schlagerprofilerna Om olika sätt att vara schlagernörd och -poddare

2018-05-31

Vi avslutar den tredje säsongen av Schlager-Micke och hans vänner med ett unikt samarbete, en samproduktion med våra vänner och kollegor Schlagerprofilerna i ett avsnitt som även sampubliceras med dem. Vi pratar om skillnader och likheter, respektive podd-par har gjort varsin lista på samma ämne och vi avslutar programmet och året i bästa Schlagerprofilerna-stil genom att titta tillbaka på året som har gått. Vi inser också att Micke, Marcus, Ken och Ronny inte är så olika som vi kanske tidigare trott.

Lyssna

Avsnitt 69, med Josefine Eklöf och Patrik Rosell Om en vecka i Lissabon i maj 2018

2018-05-19

Efter att Micke och Marcus har följt Eurovision 2018 från de bästa platserna i världen, nämligen sina egna soffor, är vi ändå lite nyfikna på hur det har varit för de som faktiskt befann sig på plats i händelsernas centrum Lissabon. Detta får vi svar på från poddens utsända Josefine Eklöf och Patrik Rosell, som berättar om allting från arenor och mat till låtar och resultat. Josefine har även fått prova på det hårda jobbet som pressackrediterad, där hon har producerat intressanta filmklipp till poddens YouTube-kanal med diverse personer som ägnar sig åt vår favoritaktivitet, topp 5-listor. Hon har också fått lära sig att en journalists viktigaste arbetsredskap ibland varken är kamera, mikrofon, dator eller telefon, utan solskyddsfaktor.

Lyssna

Specialavsnitt efter finalen Direkt efter finalen i Eurovision Song Contest 2018

2018-05-13

Efter en av de mest ovissa Eurovision-säsongerna någonsin, där favoriterna hoppat förbi varandra som getter på grönbete, blev det ändå så att den låt som varit favorit under den större delen av våren till slut stod som segrare. Israel segrade före Cypern, och Sverige råkade ut för ett riktigt antiklimax när en spännande och svängig juryomröstning gick över till snabba och grymma publikpoäng. Lägg till detta en ovanligt brutal sceninvasion och ni förstår att Micke och Marcus har mycket att prata av sig om, innan ni och vi alla tillsammans inleder den plågsamma resan genom den tomhet som är årets Post-Eurovision Depression (PED), samtidigt som män med gummihönor på huvudet lyckligt firar i Lissabon-natten.

Lyssna

Specialavsnitt efter semifinal 2 Direkt efter den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2018

2018-05-11

"Sviter är till för att inte brytas", sa Micke för några avsnitt sedan. Ändå var det just Rysslands och Rumäniens brutna finalsviter som blev ett av de starkaste intrycken den här kvällen, som bjöd på mestadels förväntade finalister, några överraskningar och ett skandinaviskt hattrick, i och med att både Sverige, Norge och Danmark gick vidare till lördagens final. Micke och Marcus snackar och spår om den andra semifinalen och inför finalen.

Lyssna

Specialavsnitt efter semifinal 1 Direkt efter den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2018

2018-05-09

Även om vi inte är på plats i Lissabon har Micke och Marcus ändå självklart suttit klistrade framför varsin TV-apparat och följt den första semifinalen av Eurovision 2018. Och lika självklart måste vi ju också höras av och snacka ner programmet. Tyckte vi att rätt låtar gick vidare? Stämde resultatet med hur vi hade tippat? Hur skötte sig programledarna och produktionen? Och vilka bidrag har höjt respektive sänkt sina chanser inför lördag?

Lyssna

Avsnitt 68, med Tobbe Ek Om vad som händer i Lissabon

2018-05-06

Direkt från blåa mattan i Lissabon har Marcus via en något skakig uppkoppling kontakt med poddens utsända reporter, Josefine Eklöf, som i sin tur har fått tag på Aftonbladets stjärnreporter och den flitige gästen i den här podden, Tobbe Ek, mannen som hela Eurovisionens pressbevakning på något sätt tycks kretsa kring. De ger oss en känsla av hur det ser ut och går i Lissabon och berättar om repetitioner, festande, hur det portugisiska TV-bolaget klarar arrangemanget och om fansen, som tycks ha blivit lite åsidosatta den här gången.

Lyssna

Avsnitt 67, med Thomas Lundin Om årets ESC-låtar, del 6, och fel låtar som vann

2018-05-04

Ingen säsong är komplett utan ett avsnitt med legendaren Thomas Lundin, som är tillbaka och hjälper oss att sätta betyg på årets bidrag från Ungern, Lettland, Sverige, Montenegro, Slovenien, Ukraina och Italien. Innan dess har Thomas gjort en lista över år när helt fel låt har stått som segrare i Eurovision. Eftersom vi i och med detta programmet har betygsatt årets samtliga 43 låtar går vi också igenom vad vi har älskat och hatat mest under de här sex programmen, och något motvilligt tvingar vi oss själva att genomföra den i år omöjliga uppgiften att lägga vars ett tips på hur vi tror att det till slut kommer att gå, och vi är inte alls överens.

Lyssna Titta på YouTube

Avsnitt 66, med Fredrik Jansson Om årets ESC-låtar, del 5, och Eurovision-vinnare som har gjort skillnad

2018-04-30

I det femte avsnittet där vi betygsätter årets Eurovision-låtar får vi besök av Fredrik Jansson, som hjälper oss att betygsätta och analysera bidragen från Moldavien, Nederländerna, Australien, Georgien, Polen, Malta och Frankrike in i minsta detalj. Precis som det ska vara är vi sällan överens, men kan ändå ta till oss av varandras argument. Tar till oss gör vi också av Fredriks lista, där han har gått igenom Eurovision-historien för att se vilka vinnare som har haft störst inverkan på startfältet året efter sin seger.

Lyssna Titta på YouTube

Avsnitt 65, med Fredrik Ralstrand Om årets ESC-låtar, del 4, och konstigheter från 1991

2018-04-19

Han arbetar på Sveriges Radio, han driver privat de två framgångsrika poddcasterna TV-fabriken och Radio-fabriken, han har i flera år gjort Sverige Radios egna Inför ESC-program, och han är givetvis också en stor schlagernörd. Så man kan inte säga annat än att Fredrik Ralstrand är den perfekta personen att hjälpa Micke och Marcus att bedöma bidragen från Norge, Rumänien, Serbien, San Marino, Danmark, Ryssland och Tyskland. Vi får också höra Fredrik berätta om en Eurovision-årgång som satte djupa spår i honom och även om den gångna helgens begivenhet i Amsterdam, Eurovision in Concert, som han besökte.

Lyssna Titta på YouTube

Avsnitt 64, med Krista Siegfrids Om årets ESC-låtar, del 3, och Kristas anekdoter från 2013

2018-04-13

Charm- och mumintrollet Krista Siegfrids gästar podden och berättar om absurda händelser från när hon tävlade för Finland i Malmö 2013. Varför behövde hon visa legitimation för att komma in i sitt eget hotellrum och vad bjöd hon egentligen den spanska artisten på? Sedan dess har hon ju även hunnit med att delta i den svenska Melodifestivalen och leda den finska motsvarigheten flera gånger, så Krista är ständigt aktuell i dessa sammanhang. Dessutom hjälper hon Micke och Marcus att bedöma årets bidrag från Makedonien, Österrike, Irland, Schweiz, Grekland, Finland och Spanien.

Lyssna Titta på YouTube

Avsnitt 63, med Emma Harborn Om årets ESC-låtar, del 2, och Emmas upplevelser

2018-04-07

Betygsättningen av årets Eurovision-låtar går vidare, denna vecka med Azerbajdzjan, Estland, Albanien, Vitryssland, Kroatien, Cypern, Armenien och Storbritannien och med hjälp av den beresta Emma Harborn, som också berättar om några smått otroliga upplevelser som hon har varit med om i samband med att ha varit på Eurovision. Vi kan utlova både monster, maffia och Anders Berglund. Precis som planerat är vi knappt överens om en enda låt, men det blir ju som roligast då.

Lyssna Titta på YouTube

Avsnitt 62, med Anna-Sofia Pehrson Om årets ESC-låtar, del 1, och Eurovision 2009

2018-03-29

Äntligen är det dags för en av årets höjdpunkter när vi i sex program ska gå igenom och betygsätta årets bidrag till Eurovision Song Contest. I det första programmet tar vi oss an bidragen från Tjeckien, Island, Litauen, Bulgarien, Belgien, Israel och Portugal. Med oss har vi Anna-Sofia Pehrson, som förutom att hjälpa oss med att sätta betyg, vilket kan behövas när Micke och Marcus ibland är lite för överens, också i sin lista berättar om när hon blev "nykär" i Eurovision 2009. Våra betyg finns även i text på poddens hemsida och som ett klipp på poddens YouTube-kanal.

Lyssna Titta på YouTube

Avsnitt 61, med Johar Bendjelloul Om politik, rödvin och nya vänner

2018-03-24

Micke och Marcus finner en själsfrände i kulturjournalisten Johar Bendjelloul, som växlar över alla våra fördomar om "credd-tomtar" på kulturredaktioner när han gästar podden. Tvärtom visar det sig att Johar, Micke och Marcus är helt på samma spår på fler sätt än de kunde ana. Johars lista handlar om politiska ögonblick när det har spårat ur i Eurovision, och Micke riskerar en riktig tågkrasch för sitt rykte när han gör en lista med "rödvinslåtar" från Eurovision, men det visar sig handla om något helt annat än själva alkoholen. Och mer knas åt folket!

Lyssna

Avsnitt 60, med Josefin Warg Om finalen, hela Melodifestivalen 2018 och när det har varit ovärdigt

2018-03-12

Melodifestivalen 2018 är över, och det har blivit dags för oss snacka ner de senaste sex veckornas festligheter. Ris, ros och mycket åsikter delar vi med oss av tillsammans med Josefin Warg, som var på plats för poddens räkning för att bevaka finalen. Josefin håller också på att ge Marcus en smärre hjärtattack när hon presenterar sin lista över när det har blivit ovärdigt i festivalen. Och så följer Sophia Ahlin upp hur det gick med Gustav Dahlanders tips från avsnitt 51. Vi ber om ursäkt för att ljudkvaliteten i det här avsnittet inte är så bra, vi hade stora problem med tekniken när vi spelade in.

Lyssna

Avsnitt 59, med Sophia Ahlin Om Andra chansen, finalen och några låtar som inte ska glömmas bort

2018-03-06

Poddens tidigare sidekick Sophia Ahlin återvänder, men denna gång som gäst. Hon har varit på Andra chansen i Kristianstad, vilket vi givetvis diskuterar. Dessutom blickar vi framåt och sätter betyg på finalens alla tolv låtar och spekulerar i vilka som ligger bättre eller sämre till för att vinna. Och för att vi inte ska glömma bort de låtar som åkte ut i sina delfinaler har Sophia gjort en lista med fem utslagna låtar som hon tycker att vi av en eller annan anledning ska minnas från 2018.

Lyssna

Avsnitt 58, med Johan Hammerby Om deltävling 4 och finaler som är bra för blodtrycket

2018-02-26

Hallandspostens journalist Johan Hammerby har varit i Örnsköldsvik för att följa i första hand artisterna från Halland, men även tävlingen i stort. Han berättar om det vi sett och inte sett, och förutom att prata om det som hände i just deltävling 4 är det ju också dags att börja sammanfatta, då vi nu har hört årets samtliga 28 låtar. Vi kan till exempel se fram emot en ångestfylld final, men Johan lugnar ner oss något genom att lista Melodifestivalfinaler från förr som inte har gjort honom så nervös. Vi tippar både Andra chansen-duellerna, där vi nästan är överens, och möjliga slutvinnare, där både Johan och Marcus har samma, något överraskande, tips.

Lyssna

Avsnitt 57, med Zara Zeidlitz Om deltävling 3, synestesi och starka kvinnor

2018-02-20

Deltävling 3 av Melodifestivalen 2018 har passerat och äntligen har vi en kvinna i final! Äntligen har vi också en kvinna som gäst i podden, veckans gäst Zara Zeidlitz tycker nämligen att det har varit lite ont om den varan. Hon kompenserar det med att lista starka kvinnor från Melodifestivalen- och Eurovision-världen, och givetvis pratar vi också om deltävlingen som gick, där Zara var på plats för Melodifestivalklubbens räkning, och flamsar till det om allt möjligt annat.

Lyssna

Avsnitt 56, med Martin Andersson Om deltävling 2, upptäckta artister och teknikmissar

2018-02-12

Micke, Marcus och Martin har varit på Melodifestivalens andra deltävling och berättar om vad de varit med om. Vi får höra om repetitioner, fester och om varför Martin och Marcus blev jagade i köpcentret Nordstan av en selfiesugen Jonas Gardell. Det är verkligen en surrealistisk bubbla att befinna sig i. Martins lista handlar om artister som han upptäckt genom Eurovision, och vi har också fått in en lyssnarlista med tekniska missar i Melodifestivalen.

Lyssna

Specialavsnitt efter första uppspelningen av bidragen Efter den första uppspelningen av bidragen i Melodifestivalens deltävling 2 2018

2018-02-07

Marcus och Martin har varit på uppspelningen av veckans låtar inför presskåren och delar med sig av sina intryck.

Lyssna

Avsnitt 55, med Danne Attlerud Om att gömma sig i green room och att dabba sig i TV

2018-02-07

Årets första deltävling är avverkad och som gäst har vi en av de som verkligen befann sig i hetluften i helgen i form av Danne Attlerud, en av låtskrivarna till Kamferdrops "Solen lyser kvar hos dig". Danne sammanfattar en ovanligt händelserik vecka, som bjöd på både roligheter och mindre roliga upplevelser. Vi pratar också lite övrigt om vad vi tyckte om låtarna och programmet, men Micke och Marcus är djupt oense i en viss fråga. En fin lyssnarlista som sammanfattar hur låtar från Melodifestivalen har lyckats på den gamla klassiska Tracks-listan har vi också fått in.

Lyssna

Avsnitt 54, med Anette Helenius Om en projektledares märkliga arbetsuppgifter och röstningsinnovationer

2018-01-30

Vi går in i den första veckan av Melodifestivalen 2018 och på något märkligt sätt har den högsta chefen för Melodifestivalen, projektledaren Anette Helenius, hittat tiden att komma och gästa oss i podden för en riktigt lång och härlig uppvärmning. Men vad gör en projektledare egentligen? Det berättar Anette om, och det hon delar med sig av ligger väldigt långt från budgetmöten, anställningsintervjuer och löneförhandlingar. Marcus kan inte släppa det här med röstningsförfarandet och listar fem innovationer som har förbättrat detta moment i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Lyssna

Avsnitt 53, med Christer Björkman Om Christers 2017, en förändring i Melodifestivalen 2018 och när allting går fortare och fortare

2018-01-23

Direkt från Melodifestivalens redaktion hos SVT (den som lyssnar noga kanske kan hitta ledtrådar inför Melodifestivalen 2018 i bakgrunden) har vi med oss självaste Generalen, Christer Björkman. Han berättar om sitt oerhört intensiva år 2017 och hjälper oss också att som första nyhetsmedium avslöja nyheten om att poängsystemet ändras till Melodifestivalen 2018, efter att vi har diskuterat och efterlyst just denna förändring vid flera tillfällen i den här podden. Micke har listat fem låtar med en väldigt speciell egenskap och så kan vi ju givetvis inte låta bli att försöka dra ur Christer lite information om vad vi kan vänta oss när säsongen 2018 nu drar igång.

Lyssna

Avsnitt 52, med Svante Stockselius Om viktiga och tuffa beslut

2018-01-16

Vi har finbesök i podden när mannen som skapade den moderna Melodifestivalen och som sedan innehade den mäktigaste posten inom Eurovision Song Contest, Svante Stockselius, kommer på besök. Och han har mycket intressant att berätta! Vi får höra om möten med mäktiga ledare, stunder när snabba beslut har behövt tas, hur nära Melodifestivalen egentligen var att läggas ned och mycket annat. Och så har Marcus gått lös på lite statistik.

Lyssna

Avsnitt 51, med Gustav Dahlander Om trender och barnuppfostran

2018-01-10

Podden är tillbaka! Och så är även Micke, som ju varit pappaledig och i sin lista delar med sig av lite tips på hur han har fått föräldraskapet att fungera. Micke och Marcus är svårt avundsjuka på dagens gäst, Gustav Dahlander, som jobbar på Melodifestivalens redaktion och därmed redan har hört alla låtarna som ska tävla i Melodifestivalen 2018. För att ge oss andra vanliga dödliga en liten försmak av vad som ska komma listar han fem trender som han ser i årets startfält och skriver ner ett hemligt tips om hur han tror att det kommer att gå.

Lyssna