Schlagervännerna

Säsong 1 Alla avsnitt

Avsnitt 22, med David Hammerström Om fördomar, vanliga människor och det bästa från säsongen som gått

2016-06-15

Vi avslutar den första säsongen av Schlager-Micke och hans vänner med att bjuda in en helt vanlig människa. David Hammerström är en gammal barndomsvän till Micke vars intresse för schlager ligger betydligt närmare den genomsnittlige svenskens än de gäster vi brukar ha. Vad har vi för fördomar om "vanliga människor", vad har de för fördomar om oss och vad har vi egentligen sysslat med under säsongen? Vi bjuder också på aldrig tidigare offentligt spelad musik i form av en låt som Micke och David gjort tillsammans.

Lyssna

Avsnitt 21, med Emma Mårtensson Om udda roller på scenen, röstningssiffror och vad man hittar i ett duvslag

2016-05-27

Emma Mårtensson är geniet som lyckades komma på svaret i den tävling som vi körde under våra program inför Eurovision. Naturligtvis ville vi bjuda in henne som gäst till programmet där hon bland annat ger oss en lista över personer som har haft en uppgift på Melodifestival- eller Eurovision-scenen utan att varken sjunga, spela eller dansa. Hon har också några intressanta analyser från årets röstningssiffror och Marcus packar upp väskan från Eurovision-veckan för att lista diverse märkligt promotion-material som man får som pressackrediterad.

Lyssna

Avsnitt 20, med Tobias Larsson Om PED, oförtjänta fiaskon och det bästa från Eurovision Song Contest 2016

2016-05-20

Mot det svåra tillståndet PED (Post Eurovision Depression) ordinerar doktor Schlager-Micke ett extralångt avsnitt med mångårige schlagerveteranen Tobias Larsson, känd bland annat som kommentator för finska YLE och researcher. Tobias driver också bloggen Tobson och alla bidragen där han går igenom historiens samtliga ESC-bidrag, ett i taget. I sin lista (13:26 in i programmet) rankar han oförtjänta fiaskon, vi pratar om årets final och röstningssystem (34:06) och Micke får äntligen bota sin listabstinens efter ett långt listuppehåll och berättar om det bästa med årets ESC (57:54).

Lyssna

Specialavsnitt efter finalen Direkt efter finalen i Eurovision Song Contest 2016

2016-05-15

Fortfarande i chock direkt efter att finalen i Eurovision Song Contest 2016 avslutats vädrar Micke och Marcus sina intryck och känslor direkt från Globen. En magnifik show, Ukrainas seger och de politiska implikationerna av denna bara måste diskuteras.

Lyssna

Avsnitt 19, med Fredrik Jansson, Josefine Eklöf och Emma Harborn Om Eurovision Song Contest 2016

2016-05-13

Veckan till ära bjuder vi in inte mindre än tre gäster med starka åsikter och grottar ner oss i den pågående Eurovision Song Contest. Samtliga gäster får ge sin topp 5 av årets låtar och sedan tippar vi alla också utgången av finalen.

Lyssna

Specialavsnitt efter semifinal 2 Direkt efter den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2016

2016-05-13

Micke och Marcus analyserar den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2016, precis efter den har avslutats. Fortfarande kvar i Globens innandöme pratar vi om länder som gick vidare, länder som inte gick vidare och om showen.

Lyssna

Specialavsnitt efter semifinal 1 Direkt efter den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2016

2016-05-11

Micke och Marcus analyserar den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2016, precis efter den har avslutats. Fortfarande kvar i Globens innandöme pratar vi om länder som gick vidare, länder som inte gick vidare och om showen.

Lyssna

Avsnitt 18, med Tove Karlsson-Stangenfjord Om årets ESC-låtar, del 6, och Toves förälskelser

2016-05-05

Motvilligt avslutar vi vår granskning av årets bidrag med Danmark, Ukraina, Norge, Georgien, Albanien, Belgien och Tyskland, men det är inte för att låtarna snart är slut som Marcus är så upprörd. Tove Karlsson-Stangenfjord hjälper oss att få lite variation på betygen och presenterar en lista över sina "Eurovision crushes".

Lyssna

Avsnitt 17, med Annika Jansson Om årets ESC-låtar, del 5, och berömda svartfötter

2016-04-29

Den här gången skärskådar vi bidragen från Irland, Makedonien, Litauen, Australien, Slovenien, Bulgarien och Storbritannien. Annika Jansson är gäst och levererar också en lista över artister som har tävlat i Eurovision Song Contest för ett annat land än sitt eget. Och så har vi fått en vinnare i vår tävling!

Lyssna

Avsnitt 16, med Håkan Lindstam Om årets ESC-låtar, del 4, och exklusiva fynd från papperskorgen

2016-04-21

Det blir ett speciellt avsnitt med mycket musik när Håkan Lindstam kommer med sina exklusiva klipp från papperskorgen. Sedan fortsätter vi vår granskning av årets ESC-bidrag med Lettland, Polen, Schweiz, Israel, Vitryssland, Serbien och Italien, där vi inte alls är överens.

Lyssna

Avsnitt 15, med Jenny Stengård Om årets ESC-låtar, del 3, och spontana händelser i ESC

2016-04-15

Introspecialisten Jenny Stengård ger oss en lista över fem roliga spontana händelser som vi har sett (eller kanske missat) på Eurovision-scenen genom åren. Vi tar oss också an att lyssna på, betygsätta och kommentera ESC-bidragen från Österrike, Estland, Azerbajdzjan, Montenegro, Island, Bosnien-Hercegovina och Frankrike.

Lyssna

Avsnitt 14, med Inger Malmén Om årets ESC-låtar, del 2, och Ingers bibel

2016-04-08

Vi fortsätter vår granskning av årets ESC-låtar med Ryssland, Moldavien, Armenien, Tjeckien, Cypern, Malta och Sverige, och Micke är betydligt mer positiv än förra veckan. Den här gången har vi med oss Inger Malmén, som också berättar för oss om sin jakt på autografer till sin "schlagerbibel".

Lyssna

Avsnitt 13, med Kris Boswell Om årets ESC-låtar, del 1, och Kris skumma personliga favoriter

2016-03-25

I det första av sex avsnitt går vi igenom, betygsätter och kommenterar alla årets låtar till Eurovision Song Contest. Den här veckan griper vi oss an San Marino, Kroatien, Ungern, Grekland, Nederländerna, Finland och Spanien. Hjälp får vi av Kris Boswell, som också ger oss en lista över annorlunda personliga favoriter från förr.

Lyssna

Avsnitt 12, med Mikael Andersson Om daterade citat från programledare och röstningssiffrorna från Melodifestivalen 2016

2016-03-25

Vi kramar ur det sista och kanske godaste ur Melodifestivalen 2016 när vi djupdyker ner i röstningssiffrorna tillsammans med statistiknörden Mikael Andersson. Han levererar också en lista över saker som programledare har sagt i tidigare Melodifestivaler och som känns väldigt främmande för oss idag. En lyssnarlista över bortglömda finalbidrag hinner vi också med.

Lyssna

Avsnitt 11, med Tobbe Ek Om Tobbes gamla synder, hälsningsfraser och eftersnack om finalen

2016-03-17

Sveriges snabbaste schlagerbloggare, Aftonbladets Tobbe Ek, hjälper oss att analysera finalen i Melodifestivalen 2016, och även resten av turnén. Vi får också en unik inblick i hur Tobbe växt upp till att bli den schlagernörd som han är idag när han med viss ångest erkänner synder från förr. Marcus levererar den kanske märkligaste listan hittills, och även denna gång har vi en lyssnarlista.

Lyssna

Avsnitt 10, med Thomas Lundin Om finalen i Melodifestivalen 2016, finska insatser och omröstningar

2016-03-11

Hela schlager-Sveriges favorit-finländare, Thomas Lundin, känd från sina nio år i SVT:s Inför ESC-program, återvänder äntligen till oss och sätter tillsammans med Micke och Marcus betyg på alla låtarna i Melodifestivalens uppkommande final. Dessutom påminner Thomas oss om finska insatser i Melodifestivalen och Micke om spännande omröstningar från förr. Och för första gången har vi en lista som har skickats in av en lyssnare!

Lyssna

Avsnitt 9, med Ken Olausson Om arbetet i urvalsjuryn, de bästa deltävlingarna och lite "vänliga råd"

2016-02-26

Ken Olausson, känd som den ena halvan av den legendariska duon Schlagerprofilerna, gör oss sällskap inför Andra chansen i Halmstad och berättar en massa anekdoter från de år som han har suttit i urvalsjuryn till Melodifestivalen. Han listar också de fem bästa delfinalerna, och vi diskuterar både föregående deltävling och kommande dueller. Marcus pekar med hela handen och ger lite "vänliga råd" om hur han tycker att man bör tänka när man röstar i finalen nästa vecka.

Lyssna

Avsnitt 8, med Anders Olsson Om sketcher, de två sista deltävlingarna och legendariska dueller

2016-02-26

Mycket skratt blir det när Anders Olsson gästar oss med en lista över sina favoritsketcher från Melodifestivalen. Vi blickar tillbaka på deltävling 3 och tycker oss börja skönja lite mönster som kan vara förödande för vissa artister i deltävling 4. Micke levererar en lista över de Andra chansen-dueller som har berört honom mest.

Lyssna

Avsnitt 7, med Maria Niklasson Om tidstypiska texter, det nya poängsystemet och försenade debuter

2016-02-19

Maria Niklasson serverar oss fem underbara exempel på låtar med tidstypiska texter, och vi tycker till om det nya systemet med separerade jury- och telefonpoäng i Eurovision Song Contest. Marcus presenterar en lista över artister som debuterat i Melodifestivalen långt efter de egentliga höjdpunkterna på deras karriärer, och givetvis ser vi också tillbaka på deltävling 2 och framåt mot deltävling 3.

Lyssna

Avsnitt 6, med Jens Johansson Om inledande sekunder, deltävlingarna 1 och 2 och överdriven rapportering

2016-02-12

Mellan årets första och andra deltävlingar, som vi givetvis diskuterar, får vi besök av Jens Johansson som levererar en intressant lista över sina favoritintros i Melodifestivalens historia. Micke kontrar med att lista händelser där tidningarnas rapportering har passerat all rimlighet.

Lyssna

Avsnitt 5, med Martin Andersson Om deltävling 1, Terry Wogan och G:sons största brott mot mänskligheten

2016-02-05

Melodifestivalen 2016 har dragit igång och vi spelar in direkt från artisthotellet i Göteborg. Martin Andersson är gäst och vi analyserar tillsammans det vi har sett och hört av årets första sju låtar. Martin presenterar också en lista över mindre lyckade låtar från en av våra annars största låtskrivare och vi nås av dramatiska och minutfärska nyheter mitt under inspelningen av podden.

Lyssna

Avsnitt 4, med Mattias Johansson Om homosexualitet, en överdos av statistik och lite hoppsan

2016-01-30

Mattias Johansson gästar podden med en bunt statistik för att förutsäga vinnaren av Melodifestivalen 2016. Vi hinner också ta upp sambandet mellan homosexualitet och schlager, hur "vanligt folk" ser på oss schlagernördar och lite tabbar genom åren.

Lyssna

Avsnitt 3, med Gustav Dahlander Om minnesvärda intervjuer och livet på Melodifestivalens redaktion

2016-01-23

Gustav Dahlander är inte bara schlagernörd och en god vän, han har dessutom den avundsvärda situationen att han arbetar som innehållsansvarig på SVT:s egen Melodifestival-webb. Hör honom berätta om hur det fungerar på redaktionen och om intressanta händelser som han har råkat ut för genom åren.

Lyssna

Avsnitt 2, med Zara Zeidlitz Om dans, årets startordning och oförtjänta floppar

2016-01-17

Tillsammans med schlagerentusiasten och dansaren Zara Zeidlitz, som själv har uppträtt på Melodifestivalscenen två gånger, nördar vi ner oss i koreografiska krumbukter, analyserar årets startordning och är oense om oförtjänta floppar i deltävlingar.

Lyssna

Avsnitt 1, med Patrik Rosell Om regelförsämringar, låtskrivare och favoritländer

2016-01-09

Patrik Rosell gästar det allra första avsnittet av Schlager-Micke och hans vänner och vi pratar om regelförsämringar, låtskrivare, favoritländer och en hel del annat.

Lyssna