Schlagervännerna

Säsong 8 Alla avsnitt

Avsnitt 196: Anders Berglund Om live-musik, minnen och udda dirigentinsatser

2023-12-17

Ibland blir det bara för tråkigt att lyssna på gamla gubbar som tycker att det var bättre förr, så därför har Patrik och Marcus idag fått besök av lite yngre och friskare blod i form av en av de personer som har förekommit allra mest i den svenska Melodifestivalen- och Eurovision-historien, nämligen den klassiske dirigenten Anders Berglund. Vi pratar minnen från alla de Melodifestivaler och Eurovision Song Contests som han har gjort från 1977 och framåt, och avslöjar bland annat ett rejält men numera preskriberat regelbrott, vi pratar om livemusikens och orkesterns plats i musiken förr och nu, och Marcus gör också en lista över udda insatser från dirigenter i Eurovision. Men Anders är så mycket mer än en dirigent. Visste ni till exempel att han gick upp som etta på den amerikanska Billboard-listan samma dag som Abba vann Eurovision? Och att han vid ett tillfälle var tvungen att sitta på sitt hotellrum och snabbt arrangera om en Eurovision-låt för ett helt annat land?

Lyssna

Avsnitt 195: Zara & Jessica Om innan, under och efter Sarek

2023-11-12

Tjejerna Zara Kronvall Sigfridsson och Jessica Wetterstrand Sjöberg fick kort innan Melodifestivalen 2003 skulle gå av stapeln chansen att sjunga in låten "Genom eld och vatten", som efter flera års inskick kommit med i tävlingen. Idag, 20 år senare, är den en av Sveriges mest älskade och spelade låtar. Vad hände i Luleå, varför pälsklänningar, varför höll låtskrivaren Mårten Eriksson på att blåsa av allt under torr-repetitionerna och hur lät demon på ''Genom eld och vatten''? Efter denna braksuccé i Melodifestivalen väntade turné och skivsigneringar över hela landet och året efter var dom tillbaka i tävlingen igen. Med en låt som de först inte ville ta i med tång. Varför splittrades Sarek, hur hittade tjejerna tillbaka till varandra igen, vad händer i deras liv idag, hur många fler försök har de gjort att få tävla i Melodifestivalen sedan 2004 och vilken Sarek-låt kom med och tävlade men med en annan grupp och hur lät den?

Stort tack till Stina Jadelius Engelbrecht och Jens Engelbrecht för att ni letat i ert arkiv och hittat material för detta avsnitt.

Lyssna

Avsnitt 194: Eurovisionens utveckling, del 3 1968–1973: Poppigare schlager

2023-10-01

I avsnitt tre av vår serie om Eurovisionens utveckling dyker vi ner i åren 1968 till 1973, som tar avstamp efter Storbritanniens poppiga seger och i den första festivalen i färg. I detta avsnitt utforskar vi hur schlagerpoplåtar blir en återkommande genre, samtidigt som chanson och visor delar scenen. Stämsången gör entré som en kanske oväntad följd av att fler musiker än någonsin tar plats under strålkastarna. Denna period ser också en ökning av etno- och folkinspirerad musik och trots att språkregeln avskaffas, ser vi en ökning i antalet språk. Samtidigt följer Melodifestivalen sin egen väg med fokus på jazz- och bossanovainslag med fortsatt mediokra resultat.

Utforska med oss hur tävlingen brottas med olika röstsystem samt korruption och omröstningsskandaler, där jurymedlemmar inte bara minglade med artisterna före tävlingen, men också bedömde låtar med strategi snarare än hjärta. Vi pratar också om de politiska kontroverserna i Spanien under Franco och bojkotten som följer. Varför delade flera länder på segern, och varför verkar musikrevolutionen i samhället inte nå fram till Eurovisionens scen?

Så häng med Patrik, Marcus och Fredrik på denna fortsatta resa genom Eurovisionens brokiga och omtumlande historia!

Lyssna

Avsnitt 193, med Li Carstensen och Elin Elmby Om Schlagervännernas nya medarbetare och två efterlängtade listor

2023-09-24

Ett värmande specialavsnitt där vi får lära känna poddens nya medarbetare Li och Elin. Vi får höra två listor som både är känslosamma, knasiga och oförutsägbara. Vi ifrågasätter även om Babben verkligen sjöng Too Late for Love. Och frågan vi ofta tar upp i podden; är året man fyller 12 ens favoritår från Melodifestivalen/Eurovision? Vi uppmanar er lyssnare att kommentera denna tes. Stämmer den på er?

Lyssna

Avsnitt 192, med Anders Wistbacka Om förändring, förvåning och framförhållning

2023-06-30

SVT har gått ut med en nyhet om förändringar av Melodifestivalens upplägg inför 2024. Semifinalen tas bort, i alla fall så som vi känner den, och ersätts av en femte deltävling. Antalet bidrag per deltävling sänks från sju till sex vilket ändå innebär att det totala antalet bidrag ökar från 28 till 30. Vi vill naturligtvis veta allt om detta så Marcus och Martin tar sig en pratstund med Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka, som öppnar upp både om detaljerna om vad förändringarna innebär och varför de genomförs. Till exempel får vi veta att uppsamlingsomröstningen där två av deltävlingarnas treor och fyror ska röstas till final kommer att redovisas med "Tel Aviv-modellen". Efter ett år på posten som Melodifestivalens projektledare kan Anders inte längre hävda att han är "ny på jobbet" och presenterar en topp 5-lista över vad som har överraskat honom mest sedan han tog över.

Lyssna

Avsnitt 191, äventyr i Liverpool Om VIP-behandling, Nannes norska kusin och lufttorkade bröst

2023-05-23

Emil, Patrik och Josefine var på plats under Eurovision i Liverpool, och Marcus, som bevakade evenemanget hemifrån, vill naturligtvis veta allt om deras öden och äventyr. Blev det någon sömn, och i så fall var? Hur fixar man boende med kort varsel och är det så att Grindr börjar att bli en seriös utmanare till bokningstjänster som hotels.com? Varför fick våra vänner VIP-behandling, hur fungerade arrangemanget, fick Keinoo träffa Nanne Grönvall och fick hon i sin tur träffa Jedward? Vilken sida av vägen kör man egentligen på i Storbritannien, hur hamnar man plötsligt i Wales och hur stort är reparationsbehovet på Emils nya slott där? Frågorna är nästan lika många som skratten när våra äventyrare minns tillbaka på en galen vecka som bevisar att det går att ersätta sömn med alkohol, om man bara inte har för stora krav på att uppföra sig normalt och om man kan kosta på sig en vecka för att återhämta sig efteråt.

Lyssna

Avsnitt 190, seger! Om finalen i Eurovision 2023

2023-05-14

Vi har väntat på det sedan vi först fick se Loreens nya nummer inför deltävling 4 i Melodifestivalen, och nu har Loreen äntligen varit i Liverpool, hämtat hem den där glasmikrofonen och skrivit historia. Som väntat blev det en dubbel nordisk kross tillsammans med våra kära grannar i öst, men det är inte det enda som Micke "Polen-palmen" Olofsson och Marcus "anti-oraklet" Björkander pratar om angående gårdagens final, utan det är varenda detalj som ska tas upp och analyseras. Segern är vår och vi kan knappt vänta tills Eurovision 2024, någonstans i Sverige!

Lyssna

Specialavsnitt Efter semifinal 2 av Eurovision 2023

2023-05-12

Finalstartfältet i Eurovision 2023 är klart i och med att den andra semifinalen precis har avgjorts. Det har varit mycket prat om att det har varit en väldigt skev fördelning i låtkvalitet mellan de två semifinalerna i år, så låt oss se vilka eventuella oaser som Micke och Marcus har hittat i den ökenvandring som vi kallar semifinal 2. Micke har en stark önskan om att den här semifinalen ska gå till historien på ett inte alltför smickrande sätt, Marcus flyger iväg på ett litet filosofiskt stickspår till Alpha Centauri och ingen vet varifrån San Marinos röster kommer.

Lyssna

Specialavsnitt Efter semifinal 1 av Eurovision 2023

2023-05-10

Den första semifinalen i Eurovision Song Contest från Liverpool är överstökad. Favoriterna höll, Marcus personliga favoriter föll, med andra ord gick allting precis som förväntat. Micke och Marcus nattsuddar lite om låtar, resultat och programinnehåll, och kan givetvis inte hålla sig ifrån att spekulera lite framåt, och i vissa fall alldeles väl långt framåt.

Lyssna

Avsnitt 189, med Schlagerprofilerna-Ken och Schlagerfesten-Anders Om lyssnarnas åsikter om samtliga årets 37 bidrag

2023-05-07

I år fick vi in hela 60 kompletta uppsättningar med betyg, rankingar och kommentarer om årets Eurovision-bidrag från lyssnare, oss själva och våra gäster i våra Inför-program. Vi har vänt och vridit på dem och redan publicerat samtliga betyg på våra sociala medier, men vi kan inte riktigt hålla oss ifrån att gräva ytterligare lite i denna skatt av åsikter som detta är. För att få ännu lite nya perspektiv på det hela gör Marcus och Martin detta tillsammans med våra vänner och kollegor i podcast-branschen - Ken Olausson från Schlagerprofilerna och Anders Ringqvist från Schlagerfesten. Att gå igenom 37 bidrag tar sin lilla stund, så om du känner att precis vad du behöver just nu är fyra medelålders män från tre olika podcaster som pratar om årets Eurovision-låtar i över två timmar har du hittat alldeles rätt! Vi svarar på de stora frågorna, så som "vad tycker lyssnarna?", "vad tycker vi själva?", "hur kommer det att gå?" och "hur många av dessa fyra herrar är före detta tävlingsdansare?"

Lyssna

Avsnitt 188, med Thomas Lundin Inför Eurovision 2023, del 6

2023-04-30

Vi har nått vägs ände - eller ja, åtminstone till årets sex sista Eurovision-bidrag. Och länderna som får sina fiskar varma denna gång är San Marino, Österrike, Albanien, Litauen, Australien och Storbritannien. Häng med Patrik och Jenny på en resa tillsammans med vår käre vän i Finland, Thomas Lundin, som konstaterar att tjugoett år faktiskt kan kännas som bara en kort stund. Att döma av panelens betyg så spänner kvaliteten över dessa sex bidrag väldigt mycket över vår betygsskala. Det lägsta snittbetyget för något land här är 0,67 och det högsta är 8,00. Men hur ense är panelen sinsemellan? Lyssna, fundera, bedöm själva och njut när vi nu går i mål med årets 37 bidrag.

Lyssna

Avsnitt 187, med Frida Green Inför Eurovision 2023, del 5

2023-04-27

Vårt Eurovision-tåg tuffar vidare genom Europa. I detta avsnitt, det femte i ordningen i vår "Inför Eurovision"-serie, ses (eller snarare hörs) Emil, Patrik och vår eminenta gäst Frida Green, som själv har tävlat i Melodifestivalen. Vi bedömer låtarna från Cypern, Island, Grekland, Polen, Slovenien, Georgien och förra årets vinnare och årets medarrangör av tävlingen, Ukraina. De gånger som detta avsnitts tre bedömare är överens är lätträknade. Åsikterna går isär, åtminstone åt något håll, mest hela tiden. Låtkvaliteten spänner, enligt denna panel, över nästan hela betygsskalan. Men bara nästan. Mycket nöje och trevlig lyssning på er!

Lyssna

Avsnitt 186, med Karin Gunnarsson Inför Eurovision 2023, del 4

2023-04-23

Våra program inför ESC går nu in i semifinal två där Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson gästar podden och tillsammans med Micke och Martin bedömer låtarna från Danmark, Armenien, Rumänien, Estland, Belgien och Spanien. Det är kanske inte de största musikaliska mästerverken som bedöms i det här programmet men roligt kan man ha ändå, särskilt när man får leka med den riktigt stora motorsågen som kommer att plockas fram ofta. Karin riskerar att bryta mot Genève-konventionen när hon hotar med att låsa in sig själv och Martin i ett litet rum och sträcklyssna på… ja, vilken låt tror ni?

Lyssna

Avsnitt 185, med Christer Björkman Inför Eurovision 2023, del 3

2023-04-19

Hur stark är egentligen semifinal 1? Och hur står sig de sista bidragen i semifinalens konkurrens? Jenny och Marcus bjuder in Mr Melodifestivalen, Christer Björkman (direkt från LA) för att betygsätta låtarna från Sverige, Azerbajdzjan, Tjeckien, Nederländerna, Finland och Italien. Lite knastrar det på linjen mellan LA och Sverige, men vi får höra spännande tankar kring de olika bidragen och potentiell(a) vinnare diskuteras. Våra fenomenala lyssnare bidrar också med sitt tyckande och sina åsikter kring bidragen och som vanligt är betygsskalan spretig. Kan Christer, Jenny och Marcus hålla sams ändå? Lyssna på avsnittet och glöm inte att göra personlighetstestet som snart läggs upp på vår hemsida. Du kan bli en Christer Björkman!

Lyssna

Avsnitt 184, med Sophia Ahlin Inför Eurovision 2023, del 2

2023-04-16

Vi fortsätter vår resa genom årets Eurovision-bidrag och i det här andra programmet har Emil och Martin, precis som förra året, bjudit in Sophia Ahlin, mångsysslaren som bland annat är ordförande för Melodifestivalklubben. Bidragen som ska bedömas kommer den här gången från Irland, Kroatien, Schweiz, Israel, Moldavien och Tyskland och våra hjältar i panelen är så perfekt sammansatta att de knappt är överens om någonting. Vad gäller ett av bidragen börjar de på allvar att ifrågasätta varandras mentala hälsa, eller möjligen artisternas, och panelen riskerar att prata till sig inreseförbud till flera länder. Som vanligt pyntar vi programmet med ännu fler åsikter från våra fantastiska lyssnare, som återigen visar att det nästan inte finns någon låt som inte både älskas och hatas av åtminstone någon.

Lyssna

Avsnitt 183, med Niclas Blyh Inför Eurovision 2023, del 1

2023-04-13

Äntligen är det dags igen för den heliga tiden på året som är advent för oss Eurovision-nördar. Som vanligt missar Schlagervännerna aldrig en chans att få pracka på sina åsikter på andra i en serie om sex program där vi bedömer låtarna som ska tävla i årets Eurovision Song Contest. Generösa som vi är låter vi er lyssnare göra detsamma (det har ingenting att göra med att det blir mycket bättre program så, inte alls) genom att vi plockar ett och annat guldkorn från era inskickade åsikter för att krydda vårt eget svamlande. I det här första programmet bedömer vi låtarna från Norge, Malta, Serbien, Lettland, Portugal och Frankrike, och det gör Micke och Marcus tillsammans med Niclas Blyh, musikälskaren och skivbolagsdirektören som såg potentialen i att göra poddens egen Emil till en popstjärna innan han ens själv gjorde det!

Lyssna

Avsnitt 182: Eurovisionens utveckling, del 2 1963–1967: Dynamikens intåg

2023-04-01

Vi fortsätter vår resa genom Eurovisionens historia med våra guider Patrik, Marcus och Fredrik Jansson, vår lokala kulturforskare. Efter tävlingens inledande år, där den sökte sin identitet, hände något efter segern för "Un premier amour" 1962. Åren som följde bjöd på större variation och mod bland bidragen, med en bredare genrepalett och mer dynamiska låtar. Många länder gick åt det poppigare hållet eller satsade på vemodiga ballader medan Sverige utforskade jazzen och Österrike Udo Jürgens, där den senare befäste den traditionella schlagern, samtidigt som chanson behöll sin framskjutna plats. Den nya dynamiken återspeglades även i teknikutvecklingen och själva programmens uppbyggnad, där dramaturgin slog igenom som en ny idé i röstpresentationen. Vi analyserar vad som hände och varför samt delar med oss av våra topp-5-listor över låtar från perioden.

Lyssna

Avsnitt 181: Efter finalen i Melodifestivalen 2023, från soffan Om spänning, ospänning och en folklig resning

2023-03-12

Melodifestivalen är över för den här gången och det blev precis så ospännande som vi hade förväntat oss, åtminstone vad det gällde förstaplatsen. Där bakom blev det lite märkligare resultat och om detta, och precis allting annat, pratar Micke och Marcus i den sena natten. Förutom att analysera det vi just har sett från varje tänkbar och otänkbar vinkel funderar vi också på vart tävlingen är på väg och vad som skulle behöva göras för att få det här självspelande pianot på helt rätt kurs. Metaforerna blandas som ni märker lika hänsynslöst som åsikterna flödar och Micke kräver en folklig resning, trots att vi just har röstat fram en representant som har en god chans att ge Sverige den där efterlängtade sjunde Eurovision-segern.

Lyssna

Avsnitt 180: Efter semifinalen i Melodifestivalen 2023 Om semifinalen, ord och idioti

2023-03-05

Semifinalen är avklarad och vi har ett komplett finalstartfält. Patrik och Jenny pratar av sig om semifinalen under 37 minuter: om resultatet, om de långa armarna, om Hall of fame och om finalstartfältet. Men kanske framför allt om det värdelösa sättet att presentera resultatet på. Och varför skulle de presentera de fyra finalisterna i mitten av programmet?

Lyssna

Avsnitt 179: Efter deltävling 4 i Melodifestivalen 2023 Om rätt resultat, osynliga vinnare och fåntrattar

2023-02-26

Patrik råkar ut för något så ovanligt som en glad Marcus när de tillsammans snackar ner den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen 2023. Vi får också sällskap av en annan person som är på ovanligt gott humör, nämligen artisten, låtskrivaren och producenten Jake E, som kanske ändå är mest känd för att ha producerat Schlagervännernas signaturmelodi, då han medverkade på ett av de bidrag som gick direkt till final. Vi får höra om hans roll och upplevelser av att vara kör i kuliss och får också reda på hur den här erfarenheten har påverkat hans inställning till Melodifestivalen och ett eventuellt eget deltagande i framtiden. Annars är det som vanligt; vi pratar och tycker till om låtarna, resultatet och programinnehållet. Den tråkiga händelsen som inträffade under Loreens nummer måste givetvis också avhandlas, och varför då inte göra det i form av en lista?

Lyssna

Avsnitt 178: Efter deltävling 3 i Melodifestivalen 2023 Om barnprogram, låtskrivare och comebacker

2023-02-19

Deltävling 3 i Melodifestivalen är avklarad och vi har fått höra ytterligare sju låtar och det här måste vi ju bara prata om. Barnprogram eller inte, det passar väl bra att poddens småbarnsföräldrar Micke och Jenny analyserar och tycker till om låtarna. Att alla av deltävlingens artister på något sätt är låtskrivare klurar vi på. Några av dem gör comeback i tävlingen och vad passar då inte bättre än en lista om comebacker? Mycket nöje och tyckande när Schlagervännerna är i farten!

Lyssna

Avsnitt 177: Efter deltävling 2 i Melodifestivalen 2023 Om låtar, programinnehåll och felval

2023-02-12

Den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2023 är precis avslutad och bjöd på lite mer överraskningar än den första. Micke och Marcus kan bara inte hålla sig utan känner att de måste prata av sig, trots att klockan börjar närma sig midnatt. Vad tyckte vi om låtar, resultat, programledare och allt annat som man bara inte kan låta bli att ha enormt starka åsikter om så här direkt efter en deltävling i Melodifestivalen? Dessutom har Micke blåst nytt liv i vår gamla tradition med topp 5-listor genom att ha lagt ner synnerligen mycket arbete på att ta sig an ämnet alternativ historia när han listar de fem Melodifestivalen-bidrag som han bedömer hade fått största möjliga förbättring i placering jämfört med de bidrag vi faktiskt skickade. Låter det nördigt? Det kan du ge dig på!

Lyssna

Avsnitt 176: Efter deltävling 1 i Melodifestivalen 2023 Om Emils artistkarriär, resultat och intryck

2023-02-05

Jenny är den enda som är någorlunda pigg och vaken när vi grottar ner oss i den första deltävlingen i Melodifestivalen 2023, eftersom Emil och Marcus har varit på plats på både repetitioner och den sena efterfesten. Vi får också besök av vår favorit från veckans startfält, den underbara Loulou LaMotte, och en unik inblick i den svenska Melodifestivalen utifrån ett brittiskt perspektiv från den lika underbare David Slavin. Vi måste ju också ta upp Emils något överraskande egna artistkarriär som har tagit fart under artistnamnet O!Dorian, men framförallt försöker vi täcka in allting som hände inför och under lördagskvällens tävling. Vad tyckte vi om låtarna, resultatet, programledarna, manuset och det tillfälliga avbrottet?

Lyssna

Avsnitt 175: Eurovisionens utveckling, del 1 1956–1962: Lätt salongsmusik

2023-01-01

I en ny serie tar Schlagervännerna ett helhetsgrepp på eurovisionshistorien och hur den har formats och formar den Eurovision Song Contest vi ser idag. Under covidtidens värsta isolering tog vår vän forskaren i kulturell evolution, Fredrik Jansson, sig an det ambitiösa projektet att gå igenom hur eurovisionen tar form år för år från sin blygsamma start. Fredrik, Patrik och Marcus vrider och vänder sig igenom eurovisionens utveckling och försöker identifiera orsaker och samband. Hur mycket påverkar tidsandan och hur mycket lever tävlingen i sin egen bubbla? Kan enskilda låtar eller regeländringar styra tävlingen i nya riktningar? I det första avsnittet tittar vi på de sju första åren och gör förstås listor över våra personliga favoritlåtar från perioden.

Lyssna