Schlagervännerna

Säsong 8 Alla avsnitt

Avsnitt 181: Efter finalen i Melodifestivalen 2023, från soffan Om spänning, ospänning och en folklig resning

2023-03-12

Melodifestivalen är över för den här gången och det blev precis så ospännande som vi hade förväntat oss, åtminstone vad det gällde förstaplatsen. Där bakom blev det lite märkligare resultat och om detta, och precis allting annat, pratar Micke och Marcus i den sena natten. Förutom att analysera det vi just har sett från varje tänkbar och otänkbar vinkel funderar vi också på vart tävlingen är på väg och vad som skulle behöva göras för att få det här självspelande pianot på helt rätt kurs. Metaforerna blandas som ni märker lika hänsynslöst som åsikterna flödar och Micke kräver en folklig resning, trots att vi just har röstat fram en representant som har en god chans att ge Sverige den där efterlängtade sjunde Eurovision-segern.

Lyssna Ny

Avsnitt 180: Efter semifinalen i Melodifestivalen 2023 Om semifinalen, ord och idioti

2023-03-05

Semifinalen är avklarad och vi har ett komplett finalstartfält. Patrik och Jenny pratar av sig om semifinalen under 37 minuter: om resultatet, om de långa armarna, om Hall of fame och om finalstartfältet. Men kanske framför allt om det värdelösa sättet att presentera resultatet på. Och varför skulle de presentera de fyra finalisterna i mitten av programmet?

Lyssna

Avsnitt 179: Efter deltävling 4 i Melodifestivalen 2023 Om rätt resultat, osynliga vinnare och fåntrattar

2023-02-26

Patrik råkar ut för något så ovanligt som en glad Marcus när de tillsammans snackar ner den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen 2023. Vi får också sällskap av en annan person som är på ovanligt gott humör, nämligen artisten, låtskrivaren och producenten Jake E, som kanske ändå är mest känd för att ha producerat Schlagervännernas signaturmelodi, då han medverkade på ett av de bidrag som gick direkt till final. Vi får höra om hans roll och upplevelser av att vara kör i kuliss och får också reda på hur den här erfarenheten har påverkat hans inställning till Melodifestivalen och ett eventuellt eget deltagande i framtiden. Annars är det som vanligt; vi pratar och tycker till om låtarna, resultatet och programinnehållet. Den tråkiga händelsen som inträffade under Loreens nummer måste givetvis också avhandlas, och varför då inte göra det i form av en lista?

Lyssna

Avsnitt 178: Efter deltävling 3 i Melodifestivalen 2023 Om barnprogram, låtskrivare och comebacker

2023-02-19

Deltävling 3 i Melodifestivalen är avklarad och vi har fått höra ytterligare sju låtar och det här måste vi ju bara prata om. Barnprogram eller inte, det passar väl bra att poddens småbarnsföräldrar Micke och Jenny analyserar och tycker till om låtarna. Att alla av deltävlingens artister på något sätt är låtskrivare klurar vi på. Några av dem gör comeback i tävlingen och vad passar då inte bättre än en lista om comebacker? Mycket nöje och tyckande när Schlagervännerna är i farten!

Lyssna

Avsnitt 177: Efter deltävling 2 i Melodifestivalen 2023 Om låtar, programinnehåll och felval

2023-02-12

Den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2023 är precis avslutad och bjöd på lite mer överraskningar än den första. Micke och Marcus kan bara inte hålla sig utan känner att de måste prata av sig, trots att klockan börjar närma sig midnatt. Vad tyckte vi om låtar, resultat, programledare och allt annat som man bara inte kan låta bli att ha enormt starka åsikter om så här direkt efter en deltävling i Melodifestivalen? Dessutom har Micke blåst nytt liv i vår gamla tradition med topp 5-listor genom att ha lagt ner synnerligen mycket arbete på att ta sig an ämnet alternativ historia när han listar de fem Melodifestivalen-bidrag som han bedömer hade fått största möjliga förbättring i placering jämfört med de bidrag vi faktiskt skickade. Låter det nördigt? Det kan du ge dig på!

Lyssna

Avsnitt 176: Efter deltävling 1 i Melodifestivalen 2023 Om Emils artistkarriär, resultat och intryck

2023-02-05

Jenny är den enda som är någorlunda pigg och vaken när vi grottar ner oss i den första deltävlingen i Melodifestivalen 2023, eftersom Emil och Marcus har varit på plats på både repetitioner och den sena efterfesten. Vi får också besök av vår favorit från veckans startfält, den underbara Loulou LaMotte, och en unik inblick i den svenska Melodifestivalen utifrån ett brittiskt perspektiv från den lika underbare David Slavin. Vi måste ju också ta upp Emils något överraskande egna artistkarriär som har tagit fart under artistnamnet O!Dorian, men framförallt försöker vi täcka in allting som hände inför och under lördagskvällens tävling. Vad tyckte vi om låtarna, resultatet, programledarna, manuset och det tillfälliga avbrottet?

Lyssna

Avsnitt 175: Eurovisionens utveckling, del 1 1956–1962: Lätt salongsmusik

2023-01-01

I en ny serie tar Schlagervännerna ett helhetsgrepp på eurovisionshistorien och hur den har formats och formar den Eurovision Song Contest vi ser idag. Under covidtidens värsta isolering tog vår vän forskaren i kulturell evolution, Fredrik Jansson, sig an det ambitiösa projektet att gå igenom hur eurovisionen tar form år för år från sin blygsamma start. Fredrik, Patrik och Marcus vrider och vänder sig igenom eurovisionens utveckling och försöker identifiera orsaker och samband. Hur mycket påverkar tidsandan och hur mycket lever tävlingen i sin egen bubbla? Kan enskilda låtar eller regeländringar styra tävlingen i nya riktningar? I det första avsnittet tittar vi på de sju första åren och gör förstås listor över våra personliga favoritlåtar från perioden.

Lyssna