Schlagervännerna

Säsong 7 Alla avsnitt

Avsnitt 174, med Helena Dansbena Om glittersmink, Turin och fadäser

2022-06-26

Schlagervännerna stänger Eurovision-säsongen med en liten reseskildring. Emil var på plats under Eurovision i Turin och han har bjudit in sin helgalna reskamrat Helena "Dansbena" Jönsson för att prata om allt som hände nere i Italien och även minnen från andra Eurovision-resor. Hör om när Helena engagerade hela Arlanda i jakten på en glömd sminkväska, om när Emil och Helena jagade silverdraperier i Turin med limpistolen i högsta hugg, när den belarusiska delegationen fyllde Helenas hotellrum med vodka och om när Helena plötsligt och spontant gifte sig med en Eurovision-artist, som vi dessutom tidigare haft som gäst i den här podcasten. Vi som inte var på plats i Italien och även de som var det men inte slaviskt följde i Emils och Helenas ständigt glittriga spår får känna det som att vi var med när de levande berättar om sina helgalna äventyr. Lyssna också när Helena berättar om alla galna outfits som hon har burit genom åren för att efterlikna och hedra diverse artister, som kanske ibland har gått överstyr både när det gäller ekonomi och arbetsinsats, men ändå alltid gjort succé.

Lyssna Ny

Specialavsnitt Eftersnack efter finalen av Eurovision 2022

2022-05-15

Årets julafton är över, alla klapparna är öppnade och kvar på golvet ligger bara bitar av presentpapper och drivor av konfetti. Mikael "oraklet" Olofsson och Marcus Björkander agerar proaktivt för att prata ut i en terapisession om Eurovision i Turin redan innan de värsta formerna av PED (Post Eurovision Depression) hinner sätta in. Vi pratar om vinnaren Ukraina, Sveriges fjärdeplacering, övriga resultat, arrangemang, förväntningar, framtid och allt annat däremellan när vi efter allt för lite sömn försöker att sammanfatta det historiska som vi just har bevittnat.

Lyssna

Specialavsnitt Eftersnack efter semifinal 2 av Eurovision 2022

2022-05-13

Sverige är vidare till finalen tillsammans med nio andra länder, som visade sig vara precis de som oraklet Micke förutsåg innan programmet. Marcus hade inte samma lycka, varken med tippningen eller tyckandet, men en sådan här kväll måste man ju vara glad ändå. Våra två schlagervänner pratar av sig om intrycken från kvällens semifinal, från alla vinklar som finns och några till, och blickar fram emot finalen.

Lyssna

Specialavsnitt Eftersnack efter semifinal 1 av Eurovision 2022

2022-05-11

Så här i den sena tisdagskvällen samlar sig Micke och Marcus kring mikrofonen för att sammanfatta intrycken från den första semifinalen i Eurovision 2022. Vad tyckte vi om låtarna, programledarna, manuset, resultatet, och vilken roll har egentligen Toto Cotugno i produktionen av årets tävling? Alla dessa frågor utom en får svar när vi svamlar i natten.

Lyssna

Avsnitt 173, med Mårten Eriksson Inför Eurovision 2022, del 5

2022-05-02

Det är tur att Jenny finns, för annars hade det bara varit två gubbar som tävlar om att vara surast när Jenny och Marcus får sällskap av låtskrivarfantomen Mårten Eriksson. Vi turas om att chocka varandra med våra åsikter om låtarna från Estland, Rumänien, Polen, Montenegro, Belgien, Sverige, Tjeckien och slutligen Storbritannien, som alltså är det sista bidraget att bedömas i år. Betyden spretar minst lika mycket som vanligt, särskilt för Mårten som inte tycker att skalan räcker till. Med alla betyg på plats, både från oss och från våra lyssnare, kan vi också passa på att summera lite grann vad vi tycker inför det Eurovision som är alldeles runt hörnet. Detta är för övrigt det 200:ade avsnittet av den här podcasten, om man även räknar med de onumrerade. Woop, woop!

Lyssna

Avsnitt 172, med Marie Rein Inför Eurovision 2022, del 4

2022-04-28

Emil och Marcus upprepar succékonceptet från förra året och tar hjälp av låtskrivaren som är släkt med alla kändisar och som får Emil och Marcus att framstå som närmast normala, Marie Rein, för att bedöma bidragen från Georgien, Malta, San Marino, Australien, Cypern, Irland, Nordmakedonien och Tyskland på vår sedvanliga betygsskala från 0 till 10, och utan att säga för mycket kan vi avslöja att hela skalan kommer till användning i det här programmet, där betyg och kommentarer sprutar åt alla håll, som de bör göra när man samlar tre åsiktsmaskiner i samma program. Vi hoppas att ni har lika roligt när ni lyssnar på det här barnförbjudna programmet som vi hade när vi spelade in det, och känsliga lyssnare varnas härmed!

Lyssna

Avsnitt 171, med Britta Bergström Inför Eurovision 2022, del 3

2022-04-23

I det tredje programmet där vi bedömer årets Eurovision-låtar är det dags att sopa upp de sista resterna från semifinal 1 och påbörja semifinal 2. Tillsammans med Britta "Spökrösten" Bergström bedömer Jenny och Martin bidragen från Grekland, Norge, Armenien, Finland, Israel, Serbien, Azerbajdzjan och Spanien. Våra vänner kastar betyg från större delen av betygsskalan på de stackars låtarna, men väldigt sällan två likadana siffror på samma låt. Taket för olika åsikter är som vanligt så högt att vi kan se små moln bildas under nocken.

Lyssna

Avsnitt 170, med Sophia Ahlin Inför Eurovision 2022, del 2

2022-04-18

Dags för det andra avsnittet av vår åsiktsorgie och nu är det Emil och Martin som har tagit över poängtavlan. I det andra av våra fem avsnitt är det Nederländerna, Moldavien, Portugal, Kroatien, Danmark, Österrike, Island och Frankrike som ska bedömas, och vi har bjudit en gammal bekant till podden, Sophia Ahlin, Melodifestivalklubbens ordförande. Åsikterna spretar när våra tyckare blandar att vara väldigt överens med att tycka helt olika, precis så som det ska vara. Våra lyssnare får också komma till tals med sina åsikter mellan varven.

Lyssna

Avsnitt 169, med Thomas Lundin Inför Eurovision 2022, del 1

2022-04-15

Äntligen är det dags att låta åsikter ta syndigt mycket plats när vi börjar vår serie med att bedöma årets Eurovision-bidrag. I detta första av fem avsnitt är det Albanien, Lettland, Litauen, Schweiz, Slovenien, Ukraina, Bulgarien och Italien som står på menyn, och vi satsar på rutin när Patrik och Marcus får sällskap av vår underbara granne från öst, supertyckaren Thomas Lundin. Trots att vi har gjort detta så många gånger tillsammans lyckas vi ändå överraska och chocka varandra, och de få gånger när vi ändå kommer överens kan vi alltid lite på att våra lyssnare lyckas att röra om i grytan, precis som det ska vara!

Lyssna

Avsnitt 168, med Py Bäckman Om att vinna, komma sist och bli diskad

2022-03-20

Emil tar ett riktigt djupgående samtal med Melodifestival-legendaren Py Bäckman, som vi ju har sett flera gånger i tävlingen, både som artist, kompositör och kanske inte minst som textförfattare. Hon är en av våra riktigt stora som till och med har blivit invald i Swedish Music Hall of Fame, men av någon anledning inte i Melodifestivalens motsvarande illustra samling som annars inkluderar var och varannan och deras mostrar. Hennes karriär spänner över många decennier, där höjdpunkter som kan nämnas både i och utanför tävlingen inkluderar låtar som "Långt härifrån", "Stad i ljus", "Vandraren" och "Gabriellas sång". Emil har tagit fasta på hennes textskrivande och de för en ingående diskussion av olika möjliga ämnen för låttexter som Py har berört och som Emil har satt ihop en lista av. Vår rockdrottning är också aktuell med en ny skiva som vi får ta del av, och den innehåller bland annat en helt nyinspelad version av Melodifestivalbidraget "Långt härifrån" från 1992.

Lyssna

Avsnitt 167 Om finalen i Melodifestivalen 2022

2022-03-13

Finalen är avgjord och vinnaren Cornelia Jakobs hyllas stort av både Micke och Marcus där Marcus tror att Sverige kan ha sin 7:e ESC-seger inom räckhåll. Båda är synnerligen nöjda med resultatet som helhet och Micke berättar att han fick en smärre chock när hans favoriter Medina fick finalens första tolva. Dessutom listas kommentarer som aldrig sägs om Melodifestivalen. Eller hur ofta hör ni t.ex. att barnen hyllas för sin fantastiska musiksmak?

Foto: Annika Berglund/SVT

Lyssna

Avsnitt 166 Om semifinalen i Melodifestivalen 2022

2022-03-06

Äntligen har vi ett komplett finalstartfält. Häng med Jenny och Patrik som pratar av sig om Melodifestivalens semifinal. Gick rätt låtar vidare - och varför gick just de låtarna vidare? Vi ägnar också de fyra nyinvalda personerna i Melodifestivalens Hall of Fame lite tid där vi hyllar deras insatser. Vi får också höra Karin Gunnarsson, Anna Bergendahl och Lillasyster i intervjuer från vimlet som Emil och Maria har befunnit sig i under tidigare veckor. Jenny presenterar en lista på låtar som kommit på femteplats i deltävlingar under årens lopp och alltså inte nått finalen - vilka är de bästa låtarna som inte nådde ända fram? Svaret får du i avsnitt 166 av Schlagervännerna. (Vi ber på förhand ursäkt för bristande ljudkvalitet mot slutet av avsnittet, då ett ovälkommet brus letade sig in i vår sändning.)

Foto: Annika Berglund/SVT

Lyssna

Avsnitt 165 Om deltävling 4 i Melodifestivalen 2022

2022-02-27

Glädje och eufori präglade analysen av deltävling 4 då Micke och Martin var synnerligen nöjda med resultatet och Micke njöt ända in i dimman. Med tanke på Rysslands invasion av Ukraina passade Micke på att hylla Ukraina med att lista det de är bäst på - scennummer. Emil och Maria var på plats i Friends arena och passade på att grilla schlagerfolk på efterfesten med kniviga frågor relaterat till Melodifestivalen.

Lyssna

Avsnitt 164, med Thomas Strindberg & Viktor Berglund Om appen, röstning och dolda samlarkort

2022-02-25

Mycket fokus har det under årets Melodifestivalen varit på appen och på det nya röstningssystemet, så vad passar då bättre än ett väldigt intressant samtal med de två personer som står bakom dessa företeelser, Thomas Strindberg och Viktor Berglund? Ingenting, tycker Patrik och Marcus, och därför har vi just ett sådant med dessa trevliga herrar. Vi får veta allt om hur det nya röstningssystemet noggrant har utformats under ett års tid och vi får också veta mer om appens innersta hemligheter. Viktors lista är också den relaterad till appen, då han listar "samlarkort som han skulle vilja se", och valen som han har gjort för dessa ger honom hög trovärdighet i nörd-kretsar!

Lyssna

Avsnitt 163 Om deltävling 3 i Melodifestivalen 2022

2022-02-20

Vi är halvvägs igenom årets Melodifestival och Emil och Marcus är båda samtidigt nöjda och besvikna med den tredje deltävlingen, dock av helt olika anledningar. Vad tyckte vi om programledarna, innehållet, låtarna och resultatet? Återigen bevisar vi att ingenting kan analyseras för djupt när vi dissekerar programmet under nästan lika lång tid som det varade. Vi tittar också på vad vi saknar i årets startfält och som vi hoppas ska dyka upp i den sista deltävlingen i form av en lista som Marcus presenterar.

Lyssna

Avsnitt 162 Om deltävling 2 i Melodifestivalen 2022

2022-02-13

Appen gjorde comeback! Inget haveri! Patrik och Jenny pratar av sig om den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2022. Häng med på snacket om appen, låtarna, resultatet och om den stora frågan om det är för mycket Skåne i årets festival. Och varför dyker Svante Thuressons namn upp flera gånger i detta samtal?

Lyssna

Avsnitt 161 Om deltävling 1 i Melodifestivalen 2022

2022-02-06

Äntligen! Melodifestivalen är igång! Och vad passar väl då bättre än att nörda ner sig i resultatet från första deltävlingen. Häng med Micke och Patrik som pratar av sig om teknikstrul, manus och nästa veckas överraskningsartist. Du får också följa med Emil och Maria till Avicii arena - de var på plats och fångade många spännande röster. Och så har vi förstås en lista: höjd pensionsålder märks även i Melodifestivalen, framför allt efter att systemet med deltävlingar infördes.

Lyssna

Avsnitt 160, med Elina Cederfeldt Vahlne Om framträdanden, andraplatser och att vara Community Manager för Melodifestivalen

2022-01-23

Det krävs många människor för att få ihop en Melodifestival, och en av dessa människor är Melodifestivalens nya Community Manager, Elina Cederfeldt Vahlne. Hennes jobb går i korthet ut på att vara länken till oss som är ohälsosamt engagerade i evenemanget och att se till att det händer saker hela veckorna, inte bara på lördagarna. Men vem är då Elina? Emil och Marcus tar pulsen på henne för att se om hon är en sann entusiast, och hon gör oss inte besviken med vare sig sin passion för Melodifestivalen och Eurovision eller med det faktum att hon har med sig inte bara en, utan två, listor till programmet! Det här verkar ju lovande!

Lyssna

Avsnitt 159, med Anna Sahlene Om att tävla i Eurovision, Melodifestivalen och Esti Laul

2022-01-22

Vi får finbesök i podden såhär i början av säsongen av Anna Sahlene. Hon är minst sagt en "Champion" och har medverkat i både Melodifestivalen och Eurovision. I år ska hon pröva vingarna för att representera Estland igen. Vi får höra hennes tankar kring det och varför hon vill tillbaka.

Lyssna Ny