Schlagervännerna

Säsong 6 Alla avsnitt

Avsnitt 158, med Peter Englund Om scenkläder, dragshow och parodier

2021-12-05

Det här avsnittet har vi något totalt unikt; en homosexuell man som designar kläder och uppträder som dragshow-artist! Eller, just det kanske vi har hört förr, men något som vi inte har hört förr är alla de fantastiska roliga alternativa texter och sketcher som han har fått Sveriges artistelit att sjunga och prata in för hans shower med Diamond Dogs och som vi får höra massvis av i det här avsnittet. Hur fick han bland annat Malena Ernman, Shirley Clamp, Sarah Dawn Finer och Nanne Grönwall att ställa upp och var det fler än Carola som inte sjöng in? Peter Englund (sitter inte han i Svenska Akademien?) är också mannen som har designat några av de galnaste kreationerna som vi någonsin har sett på Melodifestivalens scen, för artister som Klara Hammarström, Sean Banan, Rolandz och Dolly Style. Dessutom har han försökt sig på en egen sångkarriär under namnen Diamond Dogz och Disconun med hjälp av personer som Lili & Susie och Paul och Marie Rein, och dessa gemensamma vänner tillsammans med bland annat Nanne Grönwall har alla bidragit med insikter och material till Emils och Peters långa kafferep som vi nu får ta del av.

Lyssna

Avsnitt 157, med Micke Mårtensson Om ordvitsar och att skriva manus till Melodifestivalen

2021-11-21

Inom kort kommer SVT att presentera bidragen och artisterna som ska tävla i Melodifestivalen 2022. Micke och Jenny passar på att ladda upp och bjuder in en person som minst sagt är involverad i nästa festival. Micke Mårtensson skrev manus till festivalen 2021 och har givetvis tackat ja till 2022 också. Hur är det att skriva manus till ett så stort program? Vilket manus är han mest nöjd med från förra året? Detta och mer får vi reda på i detta avsnitt.

Lyssna

Avsnitt 156, med Titti Sjöblom Om språk, ABBA och att vara lite för glad för Finland

2021-10-03

Titti Sjöbloms karriär är lång, ja den började nästan innan hon ens var född eftersom hennes mamma var Sveriges mest älskade artist. Hon är aktuell med sin självbiografi och Emil tog tillfället i akt att bjuda in henne för några djupdykningar från hennes bok. Det blir mycket Melodifestivalen, saker som kanske kunde ha hänt, vägran att göra Tysklandskarriär, ABBA, Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Rikard Wolff, Lasse Berghagen, Lill Babs, Åke Gerhard, Louis Armstrong, Ingrid Bergman, Torgny Söderberg, Janne Schaffer, Stikkan Andersson, Bobby Ljunggren och Jan Johansen är bara några av namnen som sveper förbi när Titti öppnar upp om sitt innehållsrika liv. Men allt har inte varit en dans på rosor och Titti berättar även om avundsjuka som hon tidigt fick bli varse om. Men också pratar vi såklart om hennes mamma, Sveriges första Eurovision-representant, Alice Babs.

Lyssna

Avsnitt 155, med Susann Sonntag Om språk, ABBA och att vara lite för glad för Finland

2021-09-12

Finlandssvenska sångfågeln Susann Sonntag, med fyra deltaganden i den finska uttagningen i bagaget och många fler försök i både de finska och svenska uttagningarna, är på besök och Emil och Marcus har en lång och trevlig pratstund med henne där vi går igenom hennes karriär, från de första försöken på 80-talet till hennes senaste singel. Susann ska till Eurovision och har inte gett upp ännu! Vi hinner också bli lite nostalgiska när Susann listar några favoriter från Eurovision-historien, och kommer in på en massa intressanta sidospår. Men är det så att Susann kanske egentligen är lite "för mycket dur" för Finland?

Lyssna

Avsnitt 154, med Margaretha Julle Om gylfspaning, kaffenysningar och andra arbetsuppgifter för en stylist

2021-08-15

Margaretha Julle är stylisten som har designat och sytt kläderna till många av våra mest älskade artister i Melodifestivalen, som till exempel Darin, Shirley Clamp, Lina Hedlund, Sanna Nielsen, Danny och Alcazar, men även till artister i Eurovision, och när man har gjort över 30 nummer till Melodifestivalen har man ju en och annan historia att berätta, vilket Maggan generöst gör för Emil och lyssnarna i det här avsnittet. Hur är egentligen livet för en stylist på Melodifestivalen, är det så glamoröst som man kan tro eller handlar det mest om vanlig gylfspaning och att hantera kaffenysningar?

Lyssna

Specialavsnitt Eftersnack efter finalen av Eurovision 2021

2021-05-23

Schlagervännerna nattsuddar igen, men vad ska man annars göra när man precis har upplevt den första Eurovision-finalen på över två år och bubblar över av tankar, intryck och åsikter? Ja, alltså, en sund människa skulle förmodligen ha valt att helt enkelt gå och lägga sig, men så är inte fallet för Micke, Patrik, Marcus och Martin som har kopplat upp sig i natten för att ventilera det vi precis har upplevt. Vad tycker vi om Italien som vinnare, Sveriges placering, övriga resultat och själva programmet? En sak kan ni i alla fall vara säkra på, och det är att vi som vanligt inte är överens!

Lyssna

Specialavsnitt Eftersnack efter semifinal 2 av Eurovision 2021

2021-05-21

Och så är även den andra semifinalen i årets Eurovision Song Contest avklarad. Jenny och Patrik träffas strax efter tv-sändningen, mitt i natten, för att nattsudda, analysera och prata av sig om det de just har sett och hört. Vi pratar om att faktiskt vara helt nöjd men också om att hamna i chocktillstånd i slutet av sändningen - en chock som under natten ännu inte hade lagt sig. Och visst är det väl alltid härligt när man kan lyfta fram pausfåglarna från London 1963, Ola och Barbro. Häng med oss - in och lyssna!

Lyssna

Specialavsnitt Eftersnack efter semifinal 1 av Eurovision 2021

2021-05-19

Den första semifinalen i Eurovision 2021 är avklarad, vilket givetvis innebär att Micke och Marcus har ett behov av att prata av sig. Sverige tog sig lyckligtvis till final, tillsammans medd i princip de bidrag som förväntades. Vi pratar om resultat, låtar, framträdanden, mellanakter och programledare. Givetvis kan vi inte heller hålla oss från att blicka framåt mot torsdagen och lördagen och, eftersom klockan är mycket och vi är trötta, även mot Eurovision 2022.

Lyssna

Avsnitt 153, med Marie Rein Inför Eurovision 2021, del 6

2021-05-09

Vi avslutar vår Inför Eurovision-serie för i år med de återstående sju låtarna; Albanien, Finland, Portugal, Georgien, Bulgarien och Lettland från semifinal 2 och redan finalklara Storbritannien. Med sig den här gången har Emil och Marcus den helgalna och superbegåvade låtskrivaren Marie Rein, som ni har kunnat höra i podden tidigare, och sällan har vi skrattat så mycket i ett avsnitt som detta. Givetvis får ni också höra vad några av våra lyssnare tycker.

Lyssna

Avsnitt 152, med Tess Merkel Inför Eurovision 2021, del 5

2021-05-05

Med Alcazar spred hon discokulans glans över världen och nu har glansen hamnat hos Schlagervännerna. Tess Merkel är dagens gäst och tillsammans med Micke och Patrik bedöms bidragen i den andra semifinalen från Serbien, Polen, Island, Schweiz och Danmark samt Big 5-landet Spanien. Som vanligt får vi höra både hyllningar och sågningar från såväl panelmedlemmarna som er lyssnare.

Lyssna

Avsnitt 151, med Mathias Holmgren Inför Eurovision 2021, del 4

2021-05-02

Vi lyssnar på de första bidragen i den andra semifinalen och vår gäst är den eminenta Eurovision-älskaren Mathias Holmgren. Tillsammans med Jenny och Martin bedömer han bidragen från Grekland, Estland, Österrike, Moldavien, San Marino, Tjeckien och Frankrike. Vi kan hinta om att åsikterna splittras långt bortom tid och rum, och skulle vi mot förmodan någon gång vara överens har vi ju alltid våra trogna lyssnare som kan variera åsiktsutbudet.

Lyssna

Avsnitt 150, med Thomas Lundin Inför Eurovision 2021, del 3

2021-04-28

I del 3 av vår analys av årets Eurovision-låtar satsar vi på rutin när Patrik och Marcus fortsätter den goda traditionen att ta hjälp från vår vän i öster, den legendariske Thomas Lundin. Tillsammans bedömer vi bidragen från Azerbajdzjan, Cypern, Norge, Israel, Rumänien, Ukraina och Nederländerna och konstaterar att vi kanske inte riktigt passar perfekt in på den tänkta målgruppen för de här dansdängorna. Vissa av våra kollegor och lyssnare gör det, dock, och vi berättar givetvis om deras åsikter också. Skratt och förvåning utlovas när våra tre gubbar spelar ut hela sitt register av åsikter.

Lyssna

Avsnitt 149, med Simon Peyron Inför Eurovision 2021, del 2

2021-04-25

Vad händer om man tar två hårdrockare och en schlagerfjolla och låter dem bedöma Eurovision-låtar? Det får vi veta när Emil och Martin bjuder in tvåfaldige Melodifestivalartisten Simon Peyron för att bedöma årets bidrag från Irland, Ryssland, Belgien, Malta, Kroatien och Italien. Åsikterna spretar, och kanske inte alltid i de riktningar man hade kunnat tro, och än spretigare blir det när vi också berättar vad våra poddkamrater och lyssnare har tyckt.

Lyssna

Avsnitt 148, med Johar Bendjelloul Inför Eurovision 2021, del 1

2021-04-21

Micke och Jenny bjuder in Johar Bendjelloul till säsongens första Inför Eurovision-program. De låtar som betygsätts i detta avsnitt är Sverige, Australien, Nordmakedonien, Slovenien, Litauen och Tyskland. Det blir många intressanta diskussioner. Vi får även ta del av er lyssnares kommentarer på dessa låtar där åsikterna går minst sagt isär.

Lyssna

Teaser inför Inför Eurovision-program Sätt dina betyg och placeringar på årets Eurovision-låtar!

2021-03-27

Alla 39 bidrag till Eurovision 2021 är klara, så nu är det dags att börja lyssna så att öronen blöder för att hitta sina favoriter. Om några veckor kommer vi att börja med våra Inför Eurovision-avsnitt, och precis som förra året vill vi ha in betyg, placeringar och motiveringar även från er lyssnare, så att vi kan berätta om dessa i podden och publicera på våra sociala medier. Ju fler och mer spridda åsikter desto bättre! På vår hemsida kan ni hitta dokument som kan hjälpa er att betygsätta och rangordna årets bidrag, så att ni kan skicka in dem till oss.

Lyssna

Avsnitt 147, med röstningssiffrorna Om röstningssiffror, statistik och åldersprofiler

2021-03-18

Melodifestivalen har passerat för i år men en sak är kvar att göra innan vi helt hänger oss åt Eurovision, nämligen att sätta tänderna i de detaljerade röstningssiffrorna! SVT har generöst försett oss med data om hur de olika åldersgrupperna har röstat, hur poängen har fallit och vilka som faktiskt kom etta, tvåa, trea och fyra i deltävlingarna, och vi har grävt i och analyserat dessa på både längden och tvären. Vilka var snubblande nära att gå vidare, hur överlägsna var egentligen vissa bidrag och vad är sambandet mellan startnummer och ålder? Micke, Marcus och Martin sitter med näsorna i kalkylbladen och diskuterar.

Här kan du ladda ner alla diagram som visar bidragens åldersprofiler

Lyssna

Avsnitt 146, efter finalen Om finalen och de starkaste startfälten under den moderna festivalen

2021-03-14

Finalen av årets Melodifestival har avgjorts och därmed kommer Tusse att representera Sverige i Eurovision Song Contest med låten Voices. Micke och Jenny tycker till om finalen och resultatet och är inte helt överens om favoriterna. Vi pratar också om Björkmans era och hur har han satt sin prägel på tävlingen. Vi rundar av Christers era med en lista på de starkaste startfälten under dessa 20 år.

Foto: Jan Danielsson

Lyssna

Avsnitt 145, efter Andra chansen Om Andra chansen och skillnaden mellan att tippa och tycka

2021-03-07

Andra chansen har avgjorts och vi har ett komplett startfält inför finalen. Emil och Josefine har alldeles spårat ur den här veckan, men samtidigt tycker Patrik och Marcus till om både innehåll, låtar och resultat och drömmer om hur finalstartfältet hade kunnat se ut. Vi pratar också om den faktiska finalen, där vi både tippar och tycker, och passar också på att påpeka att tippning och tyckande är två helt olika saker. Slutligen har vi en hel hop med länder blivit klara med sina bidrag och vi tycker oss se ett mönster i Baltikum som kan tala för The Mamas på lördag.

Foto: Jan Danielsson

Lyssna

Avsnitt 144, efter deltävling 4 Om deltävling 4 och ett strålande kaosnummer

2021-02-28

Vi har nu hört alla årets Melodifestivalbidrag och det betyder också att vi har hört vinnaren. Patrik och Jenny analyserar den fjärde deltävlingen och har ännu inte slutat skratta efter sändningen när de spelar in det här poddavsnittet på söndagsmorgonen. Vi får höra också hur Emil och Josefine reagerade på olika saker som hände under sändningen och så hör vi Patrik och Jenny prata om åtminstone en finalist som är varm i kläderna - i dubbel bemärkelse. Och vilka av låtarna i andra chansen borde ha kommit trea respektive fyra nu när vi har duellerna framför oss? Vad gjorde Sannex i slutet av sin låt egentligen? Vilka andra i historien har gjort liknande misstag? Dem vill vi ju se på en lista. Ytterligare länder är färdiga med sina Eurovision-bidrag och en låttitel har faktiskt större chans än de andra att ta hem segern. Hur kan det vara så?

Foto: Jan Danielsson

Lyssna

Avsnitt 143, efter deltävling 3 Om deltävling 3 med bra låtar, dåligt innehåll och dåliga frågor

2021-02-21

Tävlingsvecka tre bjuder oss på både väldigt högt och väldigt lågt och Micke och Marcus är helt överens om att de tävlande bidragen var det höga och övriga innehållet det låga. Josefine är hemma hos Emil i hans lägenhet/slott för att titta på programmet i stil, med kammarorkester, antika möbler och snittar. Marcus har tittat på presskonferenserna under årets Melodifestival och blivit så irriterad att han tillsammans med den professionella journalisten Micke har snickrat ihop en lista med de absolut sämsta frågorna som journalister ställer till artisterna i Melodifestivalen. Hur känns det?

Foto: Jan Danielsson

Lyssna

Avsnitt 142, efter deltävling 2 Om deltävling 2 med imponerande programlederi men bitterhet kring resultatet

2021-02-14

Ytterligare sju bidrag analyseras sönder och samman av Jenny och Marcus, som ser både positiva och negativa aspekter med resultatet. Har vi sett den slutliga vinnaren ännu, såhär halvvägs igenom de 28 bidragen? Emil och Josefine har checkat in på hotell för att titta på veckans deltävling, Marcus höjer programledarinsatsen till skyarna och Jenny bjuder då på en lista med andra artister från Melodifestivalen som senare har gjort succé som programledare av densamma. Och så ber vi lyssnarna om lite hjälp.

Foto: Jan Danielsson

Lyssna

Avsnitt 141, efter deltävling 1 Om deltävling 1 med en obegriplig skräll och ett frossande i såväl statistik som Arvingarna

2021-02-07

Micke och Patrik sätter tänderna i årets första deltävling. Patrik gör en svårbegriplig definition av begreppet "skräll" medan Micke rasar över Jessica Anderssons femteplats. Emil och Josefine bjuder in lyssnarna till sin TV-kväll i sällskap av ett antal klirrande glas och skumpande flaskor. Och slutligen bjuder Micke och Patrik på en ohälsosamt stor dos av Arvingarna.

Foto: Jan Danielsson

Lyssna

Avsnitt 140, med Christer Björkman & Karin Gunnarsson Om förr, nu och sedan

2021-01-17

Schlageråret 2021 är i full gång, den första deltävlingen av Melodifestivalen 2021 är bara några få veckor bort och vad passar då bättre än att ta en pratstund med två av de allra viktigaste personerna som ska få det här att hända? Och då tänker vi inte på Patrik och Marcus, utan på Generalen Christer Björkman, som gör sitt tjugonde och sista år med Melodifestivalen där han dessutom något motvilligt även ska axla rollen som programledare, och på Amiralen Karin Gunnarsson, som under fem år har fått lära sig det här hantverket steg för steg, tagit mer och mer ansvar och nu är redo att från och med nästa år styra den här skutan på egen hand. Vi pratar om allt som är annorlunda med årets tävling, blickar både bakåt och framåt och givetvis försöker Patrik och Marcus att dra ut så mycket information som möjligt om de bidrag som ska vara med och tävla. Karin befinner sig på redaktionen och Christer i en något stökig replokal, så den som lyssnar riktigt noga på vad som händer i bakgrunden kan upptäcka intressanta hemligheter om årets tävling!

Lyssna

Julhälsning En julhälsning från Schlagervännerna

2020-12-23

Det märkliga året 2020 närmar sig sitt slut, och Schlagervännerna vill passa på att önska en god jul och berätta lite av vad som händer framöver i våra poddar. Japp, "poddar" i pluralis, eftersom året inte bara har bjudit på elände utan också på premiären av Emils skötebarn, vår systerpodd Eurovision Legends. Precis i dagarna har för övrigt Eurovision Legends blivit en av fem nominerade podcaster till priset "Årets Podcast" på tidningen QX prestigefyllda Gay-Gala! Röstningen är öppen, så gå gärna in på qx.se och lägg en röst!

Lyssna

Avsnitt 139, med Linus "NEO" Ingelsbo & Simon Lockström Om käppar, falsettsång och nakna modevisningar

2020-12-06

I Melodifestivalen 2010 stormade han in i våra liv, med en brottarrefräng, käpp i handen och en röst ljusare än Smurfarnas. NEO tog sig visserligen "bara" till Andra chansen men blev snabbt en stor favorit bland fansen med sin "Human Frontier" med en text om den första månlandningen. Idag har han i stort sett lämnat det glamorösa livet som artist och arbetar istället som mäklare och bor tillsammans med sin pojkvän Simon Lockström och deras ankor på en gård i Falköping. Simon, som för övrigt en gång användes som en modell på en modevisning med Jenny Silver, arrangerad av vår egen Emil Löfström, där han tvingades att uppträda i bara mässingen. Låter det förvirrande? När ni lyssnar på avsnittet kommer ni att förstå, och få veta mycket mer om vad Linus och Simon har gjort och gör när Emil återknyter med dem båda tio år senare.

Lyssna

Avsnitt 138, efter presentationen av bidragen till Melodifestivalen 2021 Om artister, låtskrivare och förväntningar

2020-12-04

Melodifestivalen 2021 kommer att bli av, om än i en något annorlunda form, och SVT har presenterat de 28 tävlande bidragen. Många artister har varit ovanligt sysslolösa under pandemin och det märks, för SVT verkar ha kunnat plocka ihop ett spännande startfält, åtminstone på pappret. Jenny, Marcus, Patrik och Micke samlas och reagerar, diskuterar och analyserar den information som presenterats. Vad ser vi mest fram emot och varför? Det finns många olika anledningar till att man kan vara exalterad över ett bidrag och tillsammans lyckas vi nog täcka in dem allihop.

Lyssna Ny

Avsnitt 137, med Andreas Lundstedt & Daniel Mitsogiannis Om tävlan i Melodifestivalen, demolåtar och lockdown

2020-11-22

Häng med Emil hem till herr och fru Mitsogiannis-Lundstedt i deras hus i Grekland, eller som vi oftast känner till dem - Andreas Lundstedt och Daniel Mitsogiannis. Fast sanningen att säga är det nog de som är mer imponerade av Emils hem än tvärtom. Vi pratar om alla deras deltaganden i Melodifestivalen, en massa andra spännande låtar och historier och Daniel överraskar Andreas med en topp 5-lista över den senares låtar i Melodifestivalen, som inte verkar ödelägga deras äktenskap. Dessutom blir det världspremiär på en låt som skickats in till Melodifestivalen varje år sedan den skrevs 2010 - "Unilove" med Daniel och Bruno Mitsogiannis!

Lyssna

Avsnitt 136, med Calle Kindbom Om låtar, artister och Bert

2020-09-06

I ett mycket varmt och hjärtligt samtal möter Emil och Josefine låtskrivaren Calle Kindbom, som vann Melodifestivalen 2003 med låten "Give Me Your Love". Han har tävlat ytterligare 12 gånger i svenska Melodifestivalen och bjuder på historierna bakom låtarna, demos och minnen. Och det är inga dussinpersoner han har samarbetat med, vi snackar namn som Lili & Susie, Merit Hemmingson, Ola Magnell, Thomas G:son, Elisabeth Andreassen, Dan Fernström, Björn Kjellman, Martina Edoff, Freddie Wadling, Mathias Holmgren, Linda Bengtzing, Magnus Carlsson, Carl Lösnitz, Kikki Danielsson, Jaana Vähämäki, Robert Åhlin, Larry Forsberg, Lotta Engberg, Mikael Rickfors, Jessica Andersson, Jonas Thander, Friends, Barbados, Cecilia Vennersten, Jonas Gardell, Sylvia Vrethammar, Henrik Sethson, Bert Karlsson, Kent Olsson, After Dark, Lina Eriksson och Ryan Dolan, för att nämna "några".

Lyssna